OffNews.bg

Съдът иска по 5 хил. лв. гаранция от бившите шефове на "Напоителни системи"

По пет хиляди лева гаранция, за да останат на свобода, трябва да платят бившите шефове на "Напоителни системи" Стайко Ганчев, Георги Харизанов и Радослав Чеглайски.

Софийският градски съд отмени решението на Районния, който ги пусна от ареста срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка". Прокуратурата ги обвинява в неизгодна продажба на бракувани метали, от която дружеството е било ощетено с близо 564 000 лева.

На 13 октомври Прокуратурата е прецезирала обвиненията, като в тях е посочила конкретната щета за дружеството от два неизгодни договора. 

Вредата е изчислена по цените, на които са продадени бракуваните метали  - между 543 – 532 лв. за тон. Градските съдии смятат, че има данни за това, че тримата обвиняеми съзнателно са сключили неизгодната сделка. Договор е сключен преди да се направи инвентаризация и да се направи каквото и да е бракуване, както и преди да бъде направено предварително проучване на пазара за цените. Съдът посочи, че допълнително трябва да се изследва какво е било финансовото състояние на "Напоителни системи" и дали трябвало да се сключи спешно договор. Защитата твърди пред съда, че състоянието на дружеството е било много лошо по онова време, за това свидетелствал и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Така трябвало да бъдат платени 2 млн. лв. за заплати за 1800-те души, които работят там. "За пореден път съм убеден, че когато истината излезе наяве всичко ще бъде наред", каза след като чу определението Георги Харизанов.