OffNews.bg

Пуснаха двама от арестуваните у нас за кораба с кока

Двама от арестуваните у нас българи за транспортиране на 3 тона кокаин на борда на кораба „Св. Николай“ са освободени от съда късно снощи.

Те обаче са обещали да останат на разположение на специализираната прокуратура и се очаква да бъдат призовани на разпит още днес.

Единият е собственикът на кораба "Св. Николай" Дойчин Дойчев. Той твърди, че фирмата му „Сийборн трейд” носи отговорност за сигурността на плаването, но не и за кокаина.

Другият е 37-годишният Руслан (без обявена от властите фамилия), който има криминално досие. Основните подозрения за него са, че е от организаторите на транспортирането на наркотика от Южна Америка за Европа. Сред дейностите му е било и набирането на хора за екипажа на кораба.

Според разследващите и двамата са знаели с какво е натоварен корабът.

Освен пуснатите снощи двама, у нас беше задържан и после пуснат още един човек – Христо Христов. Цялата акция пък се свързва с името на Ивелин Банев – Брендо, който е съден за трафик на дрога.

Днес по въпроса говори министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, според когото задържането на българския кораб в Испания ще се отрази негативно на българския флаг. „За съжаление, и корабът, и моряците са български. Надявам се следствието да се развива в такава посока, че голяма част от моряците да се окажат невинни, т.е. че не са знаели какъв товар има на кораба“, каза той по време на посещението си във Варна.