OffNews.bg

Прокуратурата призна провала си по делото "САПАРД"

Прокуратурата ще подготви искане за възобновяване на досъдебното производство по делото за източване на средства по програма САПАРД.

Софийският апелативен съд оправда Марио Николов и всички останали подсъдими по делото за изпирането на 7,5 милиона евро. Решението дойде, след като на първа инстанция за невинен бе признат единствено Людмил Стойков. В решението на втората съдебна инстанция като мотиви се посочват слабости в разследването от страна на прокуратурата.

След оправдателните присъди директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер заяви, че има нещо притеснително в подобни решения на съда, след като по същите разследвания бяха осъдени хора в Германия. 

Изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов съобщи в сряда, че искането за възобновяване на делото в досъдебната му фаза ще бъде внесено съвсем скоро във ВКС. Той обаче отказа да коментира дали целта на прокуратурата е изчисти името си с провала, като рестартира делото. 

Мотивът, с който е предприета тази стъпка, беше обяснен с отказ на апелативния прокурор Стойчо Ненков да протестира присъдата. Веднага след оправдателната присъда на втора инстанция, зам.-ръководителят на Апелативната прокуратура в София Магдалена Лазарова е протестирала присъдата на последна инстанция, но веднага, след като тя се оттеглила от делото заради избора ѝ за член на ВСС, делото е поето от Ненков. Той обаче на своя глава преценил, че присъдата не следва да се протестира.

Решението си той мотивирал с вътрешното му убеждение. „Тези дела са на специален отчет. Конкретното дело е обсъдено с него и въпреки това той е оттеглил протеста“, коментира Бойко Найденов. По думите му делото е следено изкъсо включително и от бившия главен прокурор и от заместниците му.

Има достатъчно данни за стартиране на дисциплинарно производство и евентуално – за наказателно производство срещу прокурор Ненков, коментира още Найденов. Той обясни, че апелативният прокурор дори не е прочел делото. Заключението си направил, след като установил, че колегата му не знае основни подробности по делото, като това – в лева или евро са били източените средства и „от къде са тръгнали и къде са стигнали“.

Какви са мотивите да вземе това решение мога само да гадая, но не и да кажа, коментира още Найденов.