OffNews.bg

Поредно дело срещу Мирослава Тодорова

Ново дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова от СГС бе образувано днес от Висшия съдебен съвет (ВСС). То ще бъде приобщено към висящото второ дисциплинарно производство, образувано на 1 март.Тогава, по предложение на петима от членовете на ВСС, беше назначен тричленен дисциплинарен състав във връзка със забавени мотиви от съдия Тодорова с 4 години и 8 месеца по дело за отвличане, което по-късно е прекратено от Софийския апелативен съд поради изтичане на давността.

Днес членове на съвета предложиха дисциплинарно производство и за друг случай за забавени мотиви, този път с четири години. Става дума за дело за убийство, по което подсъдимият Славчо Добрев е оправдан, защото е извършил престъплението при неизбежна отбрана. Сестра му системно е била тормозена, бита и насилвана от приятеля си. При поредния случай на насилие подсъдимият се опитва да защити сестра си, заплашен е с нож, нападнат е от приятеля и негов познат - Ангел Ненов. При последвалия бой се стига до убийството на Ненов.

Инспекторатът и ВСС проверяват вече две дела, които са били гледани от съдия Тодорова. Тези дела бяха използвани от вътрешния министър Цветан Цветанов за повод отново да нападне съдебната система и да каже, че съдийката е обвързана с организираната престъпност. По този повод съдия Тодорова заведе дело за клевета срещу Цветанов, който пък бе разкритикуван от премиера Бойко Борисов, че с нападките си срещу съда допринася за критичния доклад на Европейската комисия от 8 февруари тази година.

Конкретният повод за делото срещу министъра са думите му в интервю за bTV: "Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност“.