OffNews.bg

Поне трима чужденци помагали на камикадзето

Между трима и петима чужденци са помагали на атентатора от Бургас, за да извърши терористичния акт в Сарафово, при който бяха убити петима израелски туристи.

Това каза в интервю за в. „24 часа” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му сред помагачите категорично няма българи. 

"Имаме достатъчно доказателства, събрани под ръководството на прокуратурата и следствието, както и от обмяната на данни с чуждестранните партньори. Но все още не е време за обявяване и конкретно обвинение към лица и групировки. Установили сме, че атентатът е подготвен и трениран в чужбина повече от година", обясни още вицепремиерът.

Все още българските власти не са обявили резултати от разследването, въпреки желанието на президента Росен Плевнелиев, който очакваше резултати на 15 септември. Българската страна не споделя версията, че зад атаките стоят Иран и Хизбула. 

Властите не разполагат с никакви улики и разследването е пред задънена улица, коментираха преди дни за OFFNews.bg източници, близки до разследването. Причината е, че всички веществени доказателства и свидетели са в Израел, като по този начин следите се губят. Разследване не се води и от израелските служби, тъй като Израел отдавна посочили виновника за атаката. Не на последно място, направената ДНК-експертиза от тялото на атентатора не е направена у нас, което поставя под съмнение нейната автентичност. 

До момента МВР е разпространило само фотороботите на двама души, които се предполага, че са свързани с атентатите, но все още не са идентифицирани.

По-рано тази седмица Израел обяви, че очаква в кратък срок резултати от разследването.