OffNews.bg

Политиците уплашени като никога досега (видео)

Видимо силно уплашени да не загубят властта си, объркани и необичайно смирени бяха партийните лидери и депутатите, дошли на работа в Народното събрание тази сутрин. Присъединилият се към тях по-късно премиер Пламен Орешарски пък поиска само временна подкрепа от депутатите за приемането на пакета си от спешни мерки.

В първия си работен ден след критичния 14 юни, когато с решението си Делян Пеевски да оглави ДАНС премиерът Орешарски и депутатите стопиха напълно търпимостта на хората към кабинета и парламента и предизвикаха мащабни протести, от ДПС и БСП излизаха един след друг на трибуната с думите "Извинявайте" и "Сгрешихме". Тук-там в изказванията плахо се промъкваше упрек към политически опонент или към президента.

По волята на лидера си Бойко Борисов, депутатите на ГЕРБ не дойдоха на работа. Кворума спасиха депутати от "Атака". Предводителят им Волен Сидеров отсъстваше, вероятно уморен от среднощни битки за честта си с журналисти и протестиращи.

Извинения прозвучаха от Пламен Орешарски, Сергей Станишев, Лютви Местан и депутати от Коалиция за България и ДПС. След тях всички присъстващи в залата 128 депутата единодушно гласуваха отмяна на решението за избор на Пеевски за председател на ДАНС.

Пръв на трибуната застана Лютви Местан, съвносител със Сергей Станишев на предложението за отмяна на решението за избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Той се извини, обяви, че поема отговорност и заяви, че излезлите по улиците протестиращи са прави.

"Прочетохме всички поуки. Казусът "Пеевски" налага на всички партии и всеки политик да съобразява решенията си с публичните наслоения върху този образ. В този смисъл не съобразихме процедурата за избор на Делян Пеевски с публичните оценки за него. Казусът постави нови стандарти пред всички партии. И тези критерии не могат да се прилагат избирателно. Прави  са български граждани да ни наложат нови стандарти за хигиена в процеса на номиниране и избиране на политици на отговорни държавни длъжности и служби”, каза Лютви Местан.

В продължилата близо 20 минути реч Местан се опита да омаловажи липсата на каквото и да е публично обсъждане на кандидатурата на Пеевски, обвинявайки в нещо подобно и президента Плевнелиев, който не обсъдил с никого назначаването на директорите на НРС ген. Драгомир Димитров и на НСО ген. Тодор Коджейков.

Ето видео от изказването, получено от Нова телевизия:

"Прекрачихме границата. Искам да отправя лично извинение към хората, които гласуваха за БСП. Хората подкрепиха кандидатурата с огромно вътрешно съмнение. Направиха го в името на подкрепата на г-н Орешарски. Знам, че е имало огромна вътрешна съпротива. Това е сериозен урок за мен лично. Искам тези хора, които звънят на нашите народните представители и изразяват възмущението си да не го правят по отношение на тях -аз нося тази отговорност", каза Сергей Станишев, излязъл на трибуната след Местан.

Ето видео от изказването, получено от БНТ.

"Освен към нашите симпатизанти, към хората, които са гласували за всички депутати тук, трябва да поискаме прошка от българския народ. Преди три месеца, когато започвахме кампанията и диалога с нашите съграждани, ние имахме ясно разбиране, че нещата в страната са достигнали предел на гражданска търпимост и липса на морал. Българският народ даде много ясен знак - няма да търпим повече това, което се случва. Трябва да бъдем ясни, открити, критични към себе си и готови на саможертва. Ние не успяхме да понесем тази отговорност, допуснахме непростима грешка", заяви Димчо Михалевски от Коалиция за България.

Извинението на Йордан Цонев (ДПС) прозвуча по следния начин:

Моите братя мюсюлмани знаят даже по-добре от някои християни кой е фундаментът на християнството. И аз сега ще поясня на моите братя християни. Фундаментът на християнството е прошката. Тя идва след разкаянието. Разкаянието го имате.

"Повечето от мъжете в тази зала са били войници, ние сме се клели да пазим България от външен и вътрешен враг. Повечето от жените в тази зала са раждали деца, за да има България. Днес въпросът не е дали Пеевски ще бъде депутат. Въпросът е какво направихме с България. Решението, което взехме преди няколко дни, бе абсолютно недопустимо. То не може да се оправдае с начина, по който е избран Коджейков или който и да било. Това, което направихме, изтри усилията на стотици хиляди хора в рамките на няколко години. Ние дойдохме, за да бъдем алтернатива на ГЕРБ. Учуден съм, че сега ще сваляме маски и няма да има лицемерие - аз мислех, че през цялото време го правим това нещо.

Този протест няма да отмине за три дни, този протест ще трае винаги, отсега нататък за всяко решение, което вземем. Това, което аз очаквам от нас днес, е наистина да направим така, че никога вече това да не се повтори и това да не са празни думи. Подкрепям институцията на кабинета, подкрепям това да не влезем в спирала от избори. Пламен Орешарски трябва да получи 100-процентов шанс за това да избере сам хората за министри, за областни управители. Тук е и неговата роля - да покаже характер. В противен случай играта ще свърши
много бързо", каза червеният депутат Георги Кадиев.

След отмяната на решението за Пеевски на трибуната излезе премиерът Пламен Орешарски, за да защити пакета си от стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на хората, на бизнес средата и за демократизиране на управлението. Той поиска само временна подкрепа от избралите го депутати от БСП и ДПС.

"Искам вашата временна подкрепа за пакет спешни мерки.

Когато поех управлението на страната знаех, че поемем отговорност в изключително трудна ситуация. Поех отговорността за стабилизация на страната след един период на несигурност и кипящи граждански вълнения. 

Миналата седмица допуснах политическа грешка, за която се извинявам не само на вас, но и на хилядите хора, които протестират. Те призовават да подам оставка и аз ясно чувам това. Оставката е лесно лично решение, но ще е безотговорност. Днес заставам пред всички български граждани и пред вас – народните представители и искам вашата временна подкрепа за пакет спешни мерки, за подобряване на положението на българските граждани и подобряване на бизнеса”, заяви Орешарски.