OffNews.bg

Плевнелиев: Склонен съм на вето върху бюджета, ваканцията е без значение

Президентът Росен Плевнелиев има готовност да наложи вето върху актуализацията на държавния бюджет.

Склонен съм да наложа вето, но ще изчакам дебатите, заяви държавният глава в интервю за bTV.

Президентът е длъжен да седи над ваканциите и над ежедневното отиграване на ситуациите, защото някой е длъжен нещо да направи. Това е най-важният закон в държавата. Има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено, каза още Плевнелиев.

Междувременно премиерът Орешарски и лидерът на ДПС Лютви Местан подчертаха, че ако наложи вето, Плевнелиев ще стане първият български президент, спрял закон за бюджет или за актуализация на бюджет.

Няма да влезем в преговори с никого да подкрепи актуализацията на бюджета, заяви председателят на ДПС Лютви Местан след среща с премиера Пламен Орешарски.

Имаме много ясна политическа воля, която стои зад проекта за актуализация на бюджета. От тази актуализация зависят и редица социални плащания, решаването на редица проблеми на българския бизнес и на гражданите. Надявам се да няма вето, защото това ще бъде безпрецедентен акт. Ако има вето, ние ще повторим волята си, добави Лютви Местан.

Плевнелиев няма да се яви в комисията на Сидеров

В интервюто за bTV президентът каза още, че няма да се яви пред парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Ще поканим на разговор визираните в тефтерчето на Филип Златанов - Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Искра Фидосова, самия Филип Златанов. Ще бъде поканен и президентът Росен Плевнелиев, както и неговата съветничка Димана Ранкова, съобщи днеспредседателят на комисията Волен Сидеров.

Ще способствам за разкриването на истината пред всеки компетентен орган, но няма да участвам в партизански битки и политическо заиграване, каза Плевнелиев.