OffNews.bg

Патриархът отслужва молебен за помирението на българския народ

Патриарх Неофит ще отслужи молебен за помирението на българския народ, съобщиха от Светия синод.

Молебенът ще бъде отслужен по повод “размирния социален, политически и икономически период, в който се намира Майка България и нейните чеда в Родината и извън нейните предели”.

Това ще се случи в столичния катедрален храм “Св. Неделя” пред чудотворната икона “Пресвета Богородица – Достойно есть”.

За сплотяването на нацията, от Църквата  приканват всички християни и родолюбиви българи да вземат молитвено участие в “особено необходимите в тези дни за народа ни свети богослужби”.

Иконата ще остане в храма “Св. Неделя” до обяд, след което ще бъде пренесена за поклонение в  храма “Св. Успение Богородично” във Варна. Според съобщението инициативата е породена от духовната загриженост на Върховното управление на Българската православна църква за единството и мира във Варна и страната. 

След интронизацията си новоизбраният патриарх Неофит призова народа към единство и търпимост. Той изказа мнение, че гласът на народа трябва да бъде чут.

“Моля ви да постъпвате достойно, като се търпите един с друг с любов!”, заяви Неофит при първата си богослужение като патриарх.