OffNews.bg

Парламентът гласува вота на недоверие

Вотът на недоверие към правителството на Пламен Орешарски трябва да бъде гласуван днес, след като миналата седмицата процедурата се провали поради липса на кворум.

Вотът отново е в програмата на Народното събрание, но основният въпрос е дали ще се събере кворум.

ГЕРБ нe признава дебата по внесения вот на недоверие, проведен миналия четвъртък в отсъствието на "Атака". Бившите управляващи напуснаха залата и внесоха нов вот със същите аргументи - провал в инвестиционното проектиране. Според шефа на Парламента обаче, разисквания по втория вот не може да има, след като няма решение по първия, а в случай, че той бъде отхвърлен, не би могло да има второ предложение за недоверие по смисъла на разпоредбите на Конституцията. Правно основание за провеждане на нови разисквания няма да има дори и да се приеме първия вот на недоверие, категоричен е Миков.

Все още не е ясно дали парламентарната група на ГЕРБ ще влезе и ще се регистрира в пленарната зала.

Искането на ГЕРБ за оставка на председателя на парламента обаче също е в дневния ред на парламента. Миналата седмица заради отсъствието на "Атака" ГЕРБ не влязоха в залата и при разглеждането и на това решение. Тази седмица дори и ГЕРБ да не влязат в залата, кворумът може да бъде съставен по-лесно. От изказвания на "Атака" става ясно, че вероятно ще присъстват и ще има кворум.