OffNews.bg

Октай в съда: Съжалявам, че пистолетът засече (видео и снимки)

"Нямах намерение да убия Ахмед Доган. Единствено съжалявам, че пистолетът ми засече."

Това каза днес задържаният за нападението над Ахмед Доган Октай Енимехмедов. Той скри лицето си от камерите и фотоапаратите в Районния съд в столицата, където тази сутрин се гледа мярката му за неотклонение. 

Съдът реши да остави в ареста задържания.

25-годишният мъж отказа да отговори на журналистите на въпроса защо е нападнал председателя на Движението за права и свободи (ДПС). На въпрос дали някой го е подтикнал, той само се се усмихна с насмешка. В залата Октай бе с гръб към репортерите, но все пак се видя, че едното му око е сериозно насинено.

Октай: Заплаха съм единствено за тайното общество на ДПС

Пред съдията арестуваният бе по-изчерпателен. "Не смятам, че съм заплаха за обществото. Мисля, че дори работя за неговото добро. Заплаха съм единствено за тайното общество на ДПС", каза Октай Енимехмедов.

Що се отнася до мотива за атаката с пистолет, Oктай посочи: "Уважавам законите на България, но имам определени идеали, които ме подтикнаха. Не съжалявам за стореното. Съжалявам само, че пистолетът ми засече." И допълни: "Качих се на трибуната при Ахмед Доган, насочих пистолет срещу него, но не с цел да го убия, а да го сплаша.

В съдебната залата мъжът коментира и предишните си криминални прояви. "Относно миналото ми - правил съм престъпления, за които съм си поел отговорността. Но като всеки български гражданин се опитвам да допринеса за тази държава. Не бягам от отговорност", каза той.

Съдът даде възможност и за последна дума на обвиняемия. Октай заяви: "Уважавам законите на България, държавността е мой приоритет. Може би възрастта, в която съм и идеалите, които имам, ме подтикнаха, за което не съжалявам."

Задържаният каза още, че се надява на справедлив процес. Той беше доведен от предварителния арест и бе защитаван от служебен защитник. 

Градският прокурор Николай Кокинов - основен свидетел срещу нападателя на Доган

В мотивите по решението, с което Октай остава за постоянно в ареста, съдът се позова на показанията на свидетели, сред които и градският прокурор на София Николай Кокинов. Той е бил разпитан, след като пръв се срещна със задържания Октай, минути след като нападна Доган. Съдия Виржиния Петрова се мотивира и с приложените експертизи - балистична, съдебно-психиатрична, както и на протоколите за оглед в дома на Октай. Съдийката се позова и на самопризнанията, които Октай направи минути преди това, че е планирал атаката и я е осъществил съвсем съзнателно.

Предвид високата обществена опасност на деянието, което е извършено пред стотици делегати, гости и журналисти, съдът прецени, че Октай би трябвало да остане в ареста. Той е бил осъждан два пъти и това, че е реабилитиран не отменя факта, че е вършил престъпления и преди това, смята съдия Петрова. 

Октай беше защитаван от служебен адвокат, който до момента на влизането в залата не се беше запознал с документите. Съдът даде 30 минутна почивка, за да може адвокат Борянка Аврамова да се запознае с обвинението и множеството експертизи и заключения на експертите. 

Защитната й теза се основаваше на резултатите от експертизите, според които пистолетът е бил технически неизправен. Според нея престъпленията, в които Октай е обвинен - закана за убийство и за хулиганство, не са тежки, като в същото време не може обвиняемият да отговаря за две престъпления извършени с едно действие от негова страна. Също така той не би могъл да се укрие, защото има постоянен адрес, а през цялото време на разследването е оказвал съдействие на властите.

Безпрецедентна сигурност

Октай Енимехмедов бе доведен в Районния съд малко преди обяд във вторник при изключителни мерки за сигурност. Въпреки нанесения му побой в НДК след опита за покушение, той не куцаше и изглеждаше в добро състояние на здравето и духа. В съда се яви с дрехите, с които беше в деня на нападението.  

През цялото време обаче той не позволи да бъде сниман, като в залата стоя с гръб към камерите и фоторепортерите и не отговаряше на подканите да се обърне. 

В същото време отвеждането му от съда мина зрелищно. Около сградата на Районния съд в София освен полиция, имаше и сериозно присъствие на служители от съдебната охрана. Самият Октай беше воден от няколко души. 

След като бе качен в бус, превозното средство беше сериозно охранявано, докато излезе на бул. "Христо Смирненски" при пазара Римската стена. Там движението беше спряно от полицейски патрули, а самият бус беше придружен от още един служебен автомобил.

Октай може да обжалва мярката си за неотклонение на 29 януари пред Софийския градски съд.