OffNews.bg

Малко вероятно е ЕС да признае "Хизбула" за терористична организация

"Малко вероятно е ЕС да признае „Хизбула” за терористична организация, въпреки факта, че България посочи групата като отговорна за атаката в Бургас от миналата година", обяви радио „Кол Израел”, позовавайки се на анонимни източници от ЕС.

В понеделник българският външен министър Николай Младенов ще докладва пред европейските си колеги за разследването на атентата в Бургас.

Дори и да се докаже категорично, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас, тенденцията е да се наложат санкции върху лицата, свързани с атентата, но не "Хизбула" да бъде обявена за терористична организация, твърдят източниците пред радиото.

В събота говорител на френското министерство заяви, че Съветът на министрите на външните работи на ЕС може да обсъди в понеделник възможностите за предприемане на действия срещу „Хизбула” след доклада на България относно разследването на атентата в Бургас.

От Франция подчертават, че обвиненията от България се основават на предположения, а дискусия за обявяването на "Хизбула" за терористична организация може да започне само при наличието на категорични доказателства.

Българският вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов обяви на 5 февруари, че "Хизбула" стои зад атентата на летище Сарафово в Бургас от 18 юли 2012 г., при който загинаха 7 души: един българин, петима израелски граждани и атентаторът.