OffNews.bg

КС решава дали Пеевски остава депутат

Конституционният съд ще заседава днес по казуса с депутатското място на Делян Пеевски. Очаква се днес магистратите да произнесат своето решение.

Случаят бе съотнесен до Конституционния съд, след като на 14 юни Пеевски бе избран от парламента за председател на Държавната агенция по национална сигурност. Скандалното решение на Народното събрание предизвика масови протести и Пеевски остана на поста си едва един уикенд.

Сега висшите магистрати трябва да преценят дали Пеевски може да се върне на работа като депутат.

На миналото си заседание КС призова Пеевски на изслушване за обяснение. Той обаче изпрати писмо, с което уведоми магистратите, че не възнамерява да се яви. В него бившия председател на ДАНС се обявява за жертва на медии и манипулации.

„Тази възможност ми беше дадена въпреки натиска върху КС, упражняван от някои медии, близки до определени политически и бизнес кръгове, които неприкрито искаха да внушат на съда, че казусът е пределно ясен и само „задкулисието” се опитва да отложи решението за неопределен срок във времето. Този натиск се провеждаше и ще се провежда с мълчаливото одобрение на държавните институции, включително президентската, както и политически партии като ГЕРБ”, пише в писмото си Пеевски.