OffNews.bg

Ключовите министерства - под контрола на Райков и Захариева

Двете най-ключови за служебното правителство министерства - на вътрешните работи и на финансите - ще бъдат контролирани от премиера Марин Райков. Следващите по важност ресори се дават на вицепремиера Екатерина Захариева.

Това стана ясно при разпределянето на ресорите от Райков между вицепремиерите му.

Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие, ще наблюдава работата на министрите на икономиката, енергетиката и туризма; на транспорта, информационните технологии и съобщенията; на земеделието и храните; на околната среда и водите; на министъра за развитие на електронното правителство, чиято работа премиерът Райков обяви за приоритет.

Под властта на Захариева ще са също Държавната комисия по сигурността на информацията, ДКЕВР, комисията за стоковите борси и тържищата, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, КРС, Патентното ведомство и агенциите за ядрено регулиране и за приватизация и следприватизационен контрол.

Вторият вицепремиер и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова ще координира дейността на министрите на: отбраната; правосъдието; образованието, младежта и науката; културата; здравеопазването; физическото възпитание и спорта.

Тя отговаря още за работата на държавните агенции за бежанците, за закрила на детето, „Архиви” и „Държавен резерв и военновременни запаси”, както и за Националния компенсационен жилищен фонд, НСИ, Националната агенция за оценяване и акредитация и Националната агенция за професионално образование и обучение.

Дейността на държавната агенция за българите в чужбина ще бъде контролирана от заместник министър-председателя и министър по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова.