OffNews.bg

Изключените от СДС правят нова партия

Изключените и напусналите СДС заради несъгласие с новото ръководство на сините ще създадат нова партия.

Това стана ясно от думите на бившия председател на СДС Мартин Димитров. Той бе изключен от партията заедно с Ваньо Шарков и Димо Гяуров с решение на Националния съвет на СДС на 26 ноември. Повод за решението бе скандалът с номинацията за конституционен съдия след провала на кандидатурата на Венета Марковска.

Председателят на СДС Емил Кабаиванов обяви, че СДС издига президента Петър Стоянов, но членове па партията се обявиха против с мотив, че СДС е използвана от ГЕРБ. Сините депутати отказаха да внесат предложението за номинация в Народното събрание. В крайна сметка Стоянов отказа да бъде номиниран за конституционен съдия от квотата на парламента.

След изключването на тримата и Надежда Нейнски - евродепутат и бивш външен министър, обяви, че напуска СДС. Тя изпрати писмо до председателя Кабаиванов, в което написа:

"Днес Вие искате да влезете във властта. Все Ви е едно как. Готови сте да платите всяка цена... Не аз напускам СДС. С днешното решение СДС ме напусна".

Последва вълна от оставки на членове на СДС в страната.

По повод кризата в СДС днес Мартин Димитров заяви в интервю за БНР:

"Държа на това човек да води битка, да има принципи и да изпълнява това, за което е бил избран от хората, така че... И съм сигурен, че след като СДС вече не е СДС и вече не е това, което трябва да бъде, аз съм сигурен, че такава партия ще възникне... независимо от опитите на ГЕРБ да няма истинска конкуренция, защото то оттам тръгва всичко.

Превърнаха СДС от една партия с морал и принципи, която водеше битка с олигархията, ако щете с мафията в България, която се опитваше да помогне на свободните хора и малкия, и среден бизнес, в едно зависимо нещо от ГЕРБ, което няма ни морал, ни принципи, нито води някаква битка, нито има идеи. Това е целият проблем.”

Той добави, че за него е било важно да постъпи честно с хората и да каже цялата истина накъде водят СДС в момента. „Тази истина не им хареса и затова се стигна до тук”, каза изключеният от партията депутат, визирайки нейното ново ръководство.

"И да ви кажа честно, в личен план аз съм доволен, че така се развиха нещата, защото ако някой си играе слуга и лакей на когото и да било, моето място не е там”, заключи Мартин Димитров.