OffNews.bg

Яне Янев: Протестите са естествени

Никой не може да спре протестите в България и те стават все по-естествени и по-истински.

Това коментира в ефира на Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев. Той отговори на нападките, че зад протестите в страната стоят РЗС и ГЕРБ. В неделя в София РЗС и НФСБ организираха протест с искане за касиране на изборите. Няколко часа по-късно граждански протест блокира София, като исканията бяха сходни с тези на двата партийни протеста - касиране на вота.

„В Турция хората се противопоставят на радикалния ислям. Щом като там избухна това недоволство, ние да търпим в София да ни избират депутати от Турция”, зачуди се Янев.

От РЗС са представили пред Конституционния съд 700 страници доказателствен материал за манипулации на изборите. 

По думите му Янев обществото е узряло за нова Конституция, като това си личало и от днешните протести.

Що се отнася до срещата с ГЕРБ в парламента последната седмица, Янев заяви, че тя е организирана, „за да направят нещо добро”. Бившите управляващи обаче не са били коректни към РЗС на изборите, смята Янев. „Категорично ГЕРБ не бяха лоялни към мен на тези избори”, заяви Янев.

Той заяви, че олигарсите, които сега си купуват кворум в парламента, са същите, които са вкарали лобисти в ГЕРБ. По думите му той няколко пъти казвал това на Бойко Борисов, но не бил послушан. Въпреки търканията си с ГЕРБ, Янев обаче вижда в партията единствената дясна опозиция, която той подкрепя.