OffNews.bg

Европейският парламент опроверга КТБ, че налага цензура на Фейсбук

Европейският парламент опроверга Корпоративна търговска банка на Цветан Василев по случая "Виолета Станичич". ЕП не въвежда нови правила за поведение в социалните мрежи заради писмото от банката, в което се иска налагане на цензура заради коментар във Facebook.

Това става ясно от отговор от и. д. ръководител на Информационното бюро на Европарламента в България Теодор Стойчев до OFFNews.

КТБ поискаха ЕП да накаже титулярния ръководител на Информационното бюро в България Виолета Симеонова-Станичич, която "уронила престижа на банката" чрез коментар в личния си дневник във Facebook. Става въпрос за неин коментар по повод публикации в западните медии за кризата в Кипър, която се отразила на VTB Capital – банка, която е партньор на българската КТБ. В поста си Станичич посочва, че в КТБ са голяма част от държавните пари.

Заглавието на прессъобщението на КТБ.От банката се похвалиха в прессъобщение, че "Европейският парламент въвежда указания за поведение в социалните медии след сигнал от Корпоративна търговска банка АД".

Въпросните указания са в ръководство за лична употреба на социалните мрежи за служители, работещи в Генералния секретариат на Европейския парламент.

OFFNews изпрати запитване до Информационното бюро на ЕП в София. Отговорът на Стойчев е повече от категоричен: "Ръководство не е пряко следствие от сигнала на Корпоративна търговска банка", пише той.

"Ръководство, както други подобни в много институции и компании, има общ характер и определя границите на професионално и лично използване на социалните медии", допълва Стойчев.

От ЕП отказват да го предоставят на OFFNews с мотива, че това е документ за вътрешно ползване.

"На госпожа Виолета Станичич не са наложени никакви санкции от страна на администрацията на Европейския парламент", категоричен е още Теодор Стойчев.

Вчера пред OFFNews Виолета Станичич обясни, че публикацията й не е била целенасочена атака към КТБ. Тя сподели и притесненията си, че постът е публикуван в личния й профил, който е достъпен само за приятелите й.

" Тъй като  г-н Цветан Василев или служители на КТБ, за съжаление не са в кръга на приятелите ми, за мен е мистерия как, кой, колко често и с какви ресурси и мотивация следи личните ми постове и разговори във Фейсбук. Както и дали това се отнася само за мен или по-широк кръг от български личности", коментира Станичич.