OffNews.bg

БСК: Такса смет е незаконна

Такса "битови отпадъци" е противоконституционна и противозаконна, затова призоваваме бизнеса по места да я атакува по съдебен път, обяви за пореден път днес председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Той припомни, че Законът за опазване на околната среда въвежда принципа "замърсителят плаща", а според всички общински наредби такса смет се формира на база данъчната оценка на имотите за гражданите и на отчетната стойност на активите за фирмите. Въведен е принципът "собственикът на имот плаща", уточни Данев.

Той напомни и за друг проблем - съгласно Закона за управление на отпадъците общините могат да използват парите от такса смет само за събиране, обработване и третиране на отпадъците, а те покриват с тези пари и други разходи. Наскоро Сметната палата потвърди, че общините прилагат тази порочна практика.

БСК води дела преди години срещу Столичната община за начина на формиране на такса смет в града, но ги загуби.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е категорична, че засега в София няма как да се измери кой колко боклук изхвърля по кварталите, за да се въведе по-справедлива методика.

Предстои в няколко квартала да се въведе експериментално плащане на база изхвърлен боклук, но този експеримент все още се подготвя.