OffNews.bg

50 спешни проблема пред Обществения съвет към здравното министерство

Около 50 спешни проблема са поставени за решаване пред новия Обществен съвет към Министерството на здравеопазването. Това заяви след края на първото заседание на съвета зам.-министъра на здравеопазването и председател на съвета д-р Мирослав Ненков.

34 спешни точки са били представени от пациентските организации. Българският лекарски съюз е предложил още 15 проблема, които чакат своето разрешение, допълни д-р Ненков. 

В състава на Обществения съвет влизат 11 души - по един представител от четирите съсловни организации, от четирите национално представени пациентски организации и трима души от здравното министерство.

Членовете на съвета ще се събират най-малко веднъж месечно, като извънредни заседания ще могат да се викат по всяко време с желание на две трети от членовете, посочи д-р Ненков. Общественият съвет ще обсъжда промените в нормативната уредба, ще предлага инициативи и ще следи за изпълняването им, ще обсъжда постигнатите резултати, обясни той.

Списъкът на предложените за обсъждане проблеми, както и решенията на съвета, ще бъдат публикувани на страницата на Министерството на здравеопазването, каза зам.-министъра. 

Здравният министър може да избере дали да се съобрази с решенията на съвета или не, но той ще има на разположение предварителен консенсус от страна на съсловните и пациентските организации.  Това е изключително важно и ще спомогне за по-бързото разрешаване на проблемите в здравеопазването, коментира председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.  

Следващата седмица Общественият съвет ще обсъжда наредбата за функционирането на Съвета за реимбурсиране и цени на лекарствата.