OffNews.bg

Ректорът на ЛТУ проф. Илиев: Механичното намаляване на броя университети ще има тежки последствия

Намаляването на броя на университетите на механичен принцип чрез създаването на мега структури няма да доведе до повишаване на качеството на обучение и научноизследователската работа, а до понижаването им и ще има тежки последствия за обществото. Липсата на самостоятелен и автономен университет като Лесотехническия неминуемо ще доведе до загуба на идентичност и спад на интереса към тези професии, понижаване нивото на образование и засилване на кадровия дефицит. Това се казва в становище на ректора на ЛТУ чл. кор. проф. д.н. Иван Илиев, изпратено до OFFNews.

Готви се голямо окрупняване на университети у нас: намаляват държавните от 38 на 16

Той коментира намерението на министъра на образованието акад. Николай Денков за обединяване на висши училища. Според проф. Илиев целта за такова обединяване не е ясна, а механичният подход е необоснован.

Проф. Иван Илиев, снимка: https://gradat.bg/

МОН: Обмисляме варианти за обединяване, но не и намаляване на държавните висши училища от 38 на 16

Текстът на позицията:

На 11.01.2022 г., по покана на акад. Николай Денков – министър на образованието и науката, беше проведена среща с ректорите на Лесотехнически университет (ЛТУ), Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и Химикотехнологичен и металургичен университет, на която министър Денков заяви позицията си за обединение на трите университета. Не става дума за създаване на университетски мрежи – група университети, които да създават собствени мрежи, за да развиват наука, или съвместни програми за обучение на студенти, а за административно сливане на университети.

Първи коментари на ректорите за сливането на университетите

България има 97-годишни традиции и опит в областта на лесотехническото образование. От 1953 година Лесотехническият университет съществува като самостоятелно висше училище.

Лесотехническият университет е уникален научен и образователен център, който подготвя специалисти с висше образование в 8 професионални направления, в 11 базови специалности: "Горското стопанство", "Технология на дървесината и мебелите", "Ландшафтна архитектура", "Екология и опазване на околната среда", "Ветеринарна медицина", "Агрономство", "Растителна защита", "Инженерен дизайн (интериор и дизайн за мебели)", "Компютърни технологии в мебелната индустрия", "Алтернативен туризъм" и "Стопанско управление", които създават добавена стойност за цели стопански сектори. Във времето в Лесотехническия университет са дипломирани хиляди студенти, намерили своята реализация.

Проф. Белоев: В Съвета на ректорите обсъждахме предложение за обединяване на три ВУЗ-а

Лесотехническият университет работи в тясно сътрудничество с държавната администрация (Министерство на земеделието, МОСВ, МРРБ, Министерството на туризма, Изпълнителна агенция по горите, Българска агенция по безопастност на храните, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителна агенция по лозата и виното и др.), с областните, общинските и регионални администрации, с редица неправителствени организации (Съюза на лесовъдите в България, Камарата по дървообработваща и мебелна промишленост, Съюза на ловците и риболовците в България, Съюза на ландшафтните архитекти, Съюза на ветеринарните лекари в България, ЦОР по хранителната верига, Българския ветеринарен съюз, БУЛПРОФОР и др.), както и с редица бизнес организации за решаване на научни и научно-приложни проблеми в областите на горското стопанство, запазване и умножаване дивечовото и рибно богатство на страната, дървообработващата и мебелната индустрия, екологичен мониторинг, опазване и обогатяване на флората и фауната, ветеринарната медицина, агрономството и растителната защита. В тези области Университетът има и ключова роля за обучението на качествени специалисти, призвани да градят бъдещето на Република България. Доказателство за това са двете „Мини-Нобел“ награди на посолството на Кралство Швеция в България, с които са удостоени студенти за показани изключителни качества, задълбочени научни интереси и принос в областта на екологията и опазването на околната среда. Гордеем се с два златни медала от Международния панаир в Пловдив, които са връчени за серийно произвеждани мебелни секции по проект на студенти от специалността „Технология на дървесината“. Гордеем се с първите две места от конкурса „Зелена кухня на BOSH“, връчена на два екипа от специалността „Инженерен дизайн (интериор и дизайн за мебели)“.

Красимир Вълчев: Правилната формула е алианси на университети, а не заличаването им

ЛТУ има развита научна дейност и с това заема челни места в международни класации. Според световната база данни Web of Science, Лесотехническият университет е с общ Н-индекс 44. Според класацията SCImago Institutions Rankings (SIR) (https://bit.ly/35JZaD2) на 4126 изследователски институции (от тях 688 университета) в света за 2022 г. Лесотехническият университет е на 6-о място сред 13-те български университета, включени в нея и заема 581 място. Според AD Scientific Index (University of Forestry Sofia Rankings - AD Scientific Index 2022) той се нарежда на 16-о място сред университетите в България. В Лесотехническия университет се издават 5 научни списания, 4 от които са международни, а 2 (едното от тях с Impact Factor) от тях са реферирани от Web of Science и SCOPUS.

Лесотехническият университет е подписал договори и работи по редица национални и международни проекти.

Според рейтинговата система той заема челни места сред университетите в България.

Намаляването на броя на университетите на механичен принцип чрез създаването на мега структури няма да доведе до повишаване на качеството на обучение и научноизследователската работа, а напротив – ще доведе до понижаването им и тежки последствия за обществото. Наличието на независим университет в областта на устойчивото управление и използване на биологичните ресурси се ползва не само с подкрепата на младите хора, но и с общественото одобрение.

Лесотехническият университет е познат с това име в България, Европа и извън нея от 1953 г.

Липсата на самостоятелен и автономен университет като Лесотехническия университет неминуемо ще доведе до загуба на идентичност и спад на интереса към тези професии, понижаване нивото на образование и засилване на кадровия дефицит.

Академичният съвет на Лесотехническия университет категорично не приема обединяването на университетите и висшите училища в Република България.

Считам, че целта на обединяването на висши училища в България не е ясна, а механичния подход за това е необоснован.


ЧЛ.-КОР. ПРОФ. Д.Н. ИВАН ИЛИЕВ
Ректор на Лесотехнически университет