OffNews.bg

Машинистът от Калояновец: Едва ли колегите са виновни!

Едва ли вината за трагедията в Хитрино е на машинистите. Това заяви пред OFFNews Христо Тиляшев, който бе машинистът на дерайлиралия пътнически влак на гара Калояновец на 12 юли 2014 г.

Тогава загина другият машинист в композицията Венко Тодоров, а Тиляшев бе посочен от разследващите за виновен за инцидента. Той дори бе осъден от Старозагорския съд на осем и половина години затвор, но магистратите от Пловдивския апелативен съд на практика разбиха на пух и прах мотивите на старозагорските си колеги, с които Тиляшев трябваше да влезе на топло. Според тях решението на колегите им от Стара Загора е напълно несъстоятелно и абсурдно.

"Честно казано изобщо не мога да си обясня какво се е случило в Хитрино. Чудя се как е възможно сигнализацията да сочи отклонение, а машинистите да са продължили с висока скорост. Става дума за трима изключително опитни, елитни машинисти", каза Тиляшев.

Според него обаче още е много рано да се коментират хипотези и е важно разследващите да проучат внимателно всички хипотези.