Живко Коцев е на разпит в антикорупционната комисия

OFFNews 17 април 2024 в 14:30 2100 2

Живко Коцев

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е на разпит в Комисията за противодействие на корупцията, съобщи БНТ. 

Коцев е призован по разследването, свързано с Агенция "Митници".

В началото на седмицата бе съобщено, че бившият главен секретар е повикан в националното следствие, за да му се повдигне обвинение. Адвокатът му обаче заявил, че Коцев има ангажимент и ще се яви в сряда.

Живко Коцев подаде оставка като главен секретар на МВР ден след акцията на ДАНС и КПК в Агенция "Митници". 24 часа по-късно, в последния ден на кабинета "Денков" Коцев оттегли оставката си и обяви, че я е поддал под натиск.

След оттеглянето на оставката на главния секретар, вече бившият премиер Николай Денков изпрати сигнал до прокурор Даниела Талева, която бе назначена за разследващ главния прокурор, в който твърди, че върху Коцев е оказван натиск от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с участието на ръководителя на СГП Илияна Кирилова.

Бившият главен секретар на МВР бе освободен от поста си с указ на президента Румен Радев по искане на служебното правителство. От прокуратурата твърдят, че той е поискал да стане защитен свидетел по делото срещу арестувана шефка на митниците Петя Банкова и бившия митничар, обвинен в контрабанда, Стефан Димитров. Заедно с тях е обвиняем и синът на Димитров - Марин. 

Председателят на ДАНС Пламен Тончев разкри, че Коцев е запознавал Стефан Димитров с директори на областни дирекции на МВР в страната.

Пред временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалното участие на Асен Василев в тях Тончев допълни, че бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков се е познавали със Стефан и Марин Димитрови със сигурност от поне две години и половина. Той добави, че главният секретар Живко Коцев е запознавал Димитров с директори на ОДМВР-та в страната, представяйки го като бизнесмен, за да могат последните да оказват съдействие при необходимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки