Изтече протокол, за който се твърди, че е от разпита на Живко Коцев

OFFNews 09 април 2024 в 08:43 5874 0

Живко Коцев

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Живко Коцев

Изтече протокол, за който се твърди, че е от разпита на главния секретар на МВР Живко Коцев. Документът е с дата 3 април, ден преди Коцев да обяви, че подава оставка от поста. 

Протоколът бе публикуван първо в сайта ПИК, а впоследствие - и от други медии. 

Макар че се твърди, че този протокол е от разпита на Коцев, в сканирания документ има следното изречение: "... познавам главния секретар на МВР Живко Коцев". Разпитваният очевидно е попитан дали познава и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, както и ръководния състав на МВР, на което той отговоря утвърдително. 

В началото на протокола се вижда, че разпитаният е "свидетел с тайна самоличност №3". 

В разпространения разпит свидетелят твърди, че отдавна работи в системата на МВР и работата му е да контактува с оперативно интересни лица. Става ясно още, че първо се е запознал с обвинения Марин Димитров, а след това със сина му Стефан Димитров. След това посочва, че двамата са в приятелски отношения с бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

"Продължително време съм имал служебни отношения с г-н Бойко Рашков, посещавал съм неговия дом и там съм виждал Марин и Стефан, което потвърди информацията, че те помежду си са в трайно добри отношения. Моята лоялност към г-н Бойко Рашков е основната причина да поддържам контактите си с Марин и Стефан", казва свидетелят.

От разпита става ясно и че Стефан Димитров е имал близки отношения със служители на Агенция „Митници“, но е търсил по-близък контакт с Петя Банкова, настоящата директорка, която бе арестувана и получи обвинение за участие в организирана престъпна група.

„Стефан знаеше, че аз се познавам с Банкова и ме е молил за провеждане на общи срещи с нея, но аз винаги съм се дистанцирал и съм отказвал подобен тип съдействие“, казва още свидетел №3. 

Към момента Коцев не е коментирал изтеклия протокол. След оттеглянето на оставката на главния секретар, вече бившият премиер Николай Денков изпрати сигнал до  прокурор Даниела Талева, която бе назначена за разследващ главния прокурор, в който твърди, че върху Коцев е оказван натиск от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с участието на ръководителя на СГП Илияна Кирилова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки