ДАНС: Коцев запознавал Стефан Димитров с шефове на ОДМВР-та. Представял го като бизнесмен, който внася стоки

Кристина Минчева 16 април 2024 в 17:22 3117 3

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев и служебният министър на финансите Людмила Петкова

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев запознавал Стефан Димитров с областни директори в страната и го представял като бизнесмен, който внася стоки. Посочвал е, че прави услуга на Бойко Рашков, а обвинените за контрабанда имали влияние по всички нива в МВР. Това са част от разкритията, които председателят на ДАНС Пламен Тончев направи по време на изслушването си във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалното участие на Асен Василев в тях.

Беше изслушана и Людмила Петкова, служебен министър на финансите, която заяви, че в Министерството на финансите не са постъпвали искания и информация от партньорски служби за администрацията на Агенция "Митници". На днешното заседание присъстваха съпредседателите на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов и Асен Василев.

"ДАНС работи по групата на Стефан Димитров, Марин Димитров и Паскал от средата на 2022 г. Тогава постъпи оперативна информация за престъпната им дейност, свързана с контрабанда. Тя показа, че са свързани с контакти между чужди и български граждани, които имат нужда от коридори през различни ГКПП-та, длъжностни лица от МВР и митниците. Контактите им са били от ниските нива до ръководни служители на гранични полицейски участници. Димитрови имали влияние в МВР. Поддържали връзки с хора от политическото и професионалното ръководство", разказа за акцията в митниците председателят на ДАНС Пламен Тончев.

По думите му Димитрови се познават с Живко Коцев от времето, когато е директор на ОДМР-София. Те контактували с Венцислав Кирчев от времето, когато бил директор на ГДНП, както и с Петър Сулев от Гранична полиция, който участва на конференция в Барселона за борба с контрабандата. В резултат на това Димитрови оказват влияние за кадрови промени в интерес на престъпното сдружение.

За целите са създали мрежа от връзки. Установени са конкретни случаи, когато служителите им предоставят класифицирана информация и използват влиянието им за кариерно израстване. От СРС-та е установено, че съпричастен е и Паскал. По данни на ДАНС Паскал работил с турски гражданин, известен като един от най-известните контрабандисти през ГКПП "Капитан Андреево".

"Паскал работи с лице от Турция, което може да осигури през Лесово и Капитан Андреево всякакъв вид контрабандни стоки, включително наркотици. В началото на 2024 г. Паскал започва изграждането на нов канал за цигари с неплатен акциз. По този канал е проследена товарна пратка на хляб. Камионът минал границата с Гърция. Композицията се завръща обратно в страната, продължава към Разлог и гара Костадиново. Шофьорът е българин и живее в село до Пазарджик. На 29 февруари камионът минава с ферибот в Румъния. Шофьорът декларира, че превозва тестени изделия. В координация с Румъния камионът е проверен. Намерени са 742 кашона цигари без бандерол. Тогава групата решава да промени маршрута", казва още Тончев.

Той посочва, че Димитрови имат роля за контакт с длъжностни лица с цел протекция. Така Стефан Димитров е изградил доверителни отношения с Петя Банкова, Людмил Маринов и Живко Коцев. След залавянето на камиона в Румъния Стефан Димитров е "подготвял дарове за длъжностните лица". Трябвало е да бъдат предадени на паркинга до сградата на Народното събрание.

"Знаете, че при изземванията бяха открити много пари", каза председателят на ДАНС.

Той допълни, че в Црънча, където живее шофьорът на камиона с цигари, са задържани 1500 мастербокса. Собственикът на камиона е същият, задържан и в Румъния през февруари.

"Живко Коцев е представял Стефан Димитров пред областни директори в страната като бизнесмен, който внася стоки. Посочвал е, че прави услуга на Бойко Рашков. Със сигурност Димитрови се познават с Рашков. Дейността на групата е международна. Имали са фабрика в чужбина, която е разбита. От началото на годината групата се ориентира към нов вид дейност - внос на готови цигари. Излизат по-евтино и рискът е по-мальк", разказа още Тончев.

Той споменава, че има установена само една комуникация между Асен Василев и Стефан Димитров - за назначаването на Недан Хаджиев за шеф на ОДМВР-Хасково. Стефан Димитров е запознал Петя Банкова с Живко Коцев. Димитров и Банкова поддържали контакт, откакто била зам.-директор на Агенция "Митници".

Относно твърденията, че австрийските власти са подали сигнал как на българските гранични пунктове са искани подкупи от австрийски превозвачи, поради което е поискана смяна в ръководството на агенция "Митници", служебният министър на финансите Людмила Петкова заяви, че не е запозната с такъв сигнал, но може да провери дали има. Тя уточни, че ако е имало препоръка за смяна в дирекция "Митници", то ще се намери докладна, но такива докладни могат да се правят и устно. Петкова добави, че е проверила видеозаписите, книгата за посетители и мрежата за изпратени имейли, но не е открила нищо за такъв получен сигнал.

По отношение на твърдението на вътрешния министър Калин Стоянов, че Стефчо Банков - братът на арестуваната шефка на митниците Петя Банкова, работи в звеното за подпомагане на министъра в МВР, Петкова уточни, че министърът на финансите назначава директора и зам.-директорите на Агенцията, а той назначава служители на териториално ниво.

Стефчо Банков оглави "Вътрешна сигурност" в МВР през декември 2019 г. и беше начело на звеното по време на летните протести срещу третото правителство на Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор Иван Гешев през 2020 г. През 2022 г. Рашков уволни Банков заради уронване на престижа на МВР.

След като бе уволнен от бившия редовен вътрешен министър Бойко Рашков Стефчо Банков бе върнат в МВР със съдебно решение от 5 март 2024 г. в "Звено за подпомагане на министъра".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

3

Владè

18.04 2024 в 07:36

Мутрите ми са много по добри от мутрите ти ,ти,ти,ти,ти ти ,ти , ....казаха руеменша , буци и пуци и ревнаха гороломно
-Мутрьи въъъъньььььь.
А гражданството клечи , моли за помощ,чака столетофф и се влачи по колени...упадък.
Българи от старо време и клечащи българи от ново време.

400

2

демотиватор

16.04 2024 в 19:48

Живко Коцев Нотариуса..... (ジ)

17439

1

мнение от IP

16.04 2024 в 18:36

Димитрови имали влияние в МВР. Можели да издействат кариерно израстване. Тези хора от МВР защо не са задържани? Може би, защото в МВР ще се намали наполовина личния състав?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки