Кметът на Сопот допуска саботаж на военния склад в Иганово

ОFFNews 14 април 2015 в 20:10 4590 3

Кметът на Сопот Веселин Личев.

Снимка БНТ.

Кметът на Сопот Веселин Личев.

Кметът на Сопот заяви пред БНТ, че според него е възможно взривовете в склада за боеприпаси в Иганово да са в следствие на човешка намеса.

Според него в страната има 210 фирми, които имат право да търгуват с оръжия и боеприпаси, а 4 или 5 от тях - да произвеждат. От тях ВМЗ-Сопот е произвеждал най-много, което е нормално да породи злоба у конкуренцията.

Той обаче подчерта, че разследващите органи все още работят по различните версии и тепърва предстои да излязат с решение.

Кметът на село Анево Николай Николов допълни, че няма вариант този вид боеприпас да се взриви от само себе си.

В момента вече ситуацията на площадката в Иганово е овладяна - пожарът е изгасен и няма опасност за населението. 

Пожарът е започнал в 835-ти производствен цех, в който са се съхранявали термобарични гранати - част от продукцията е била във взривения на 21 март 6-ти холандски склад.

„Боеприпасите в 835-ти производствен цех не са били снарядени. Според експерти е технически почти невъзможно да са се взривили от само себе си“, заяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

„В нито един момент не е имало заплаха за работници или служители на площадката в Иганово. Работата там все още не е възстановена. Очакваше се днес ръководството на ВМЗ Сопот да изпрати искане до прокуратурата за възстановяване на работния процес“, заяви той.

Сигналът за избухналия тази сутрин пожар е подаден в 07:10 часа от двама охранители, които са били на смяна. Опасност за тях не е имало, тъй като достъпът им е бил до границите на комплекса, далеч от обсега на взрива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!