Три години от атентата в Бургас – осъдени няма

OFFNews 18 юли 2015 в 16:02 3697 3

За пореден път срокът за разследването на атентата на бургаското летище, при който загинаха петима израелски туристи и българинът Мустафа Кьосов, е удължен.

Държавното обвинение твърди, че процесът е към финализиране и си даде време до 25 август.

Посланикът на Израел у нас, Шаул Камиса Раз, изрази увереност пред "Хоризонт", че обвинителният акт скоро ще бъде внесен в съда.

"Такава надежда имат и близките на загиналите при атентата израелци", каза почетният консул на Държавата Израел в Бургас Орлин Мандов. Две семейства ще присъстват на церемонията на летище „Бургас“, която тази година няма да се проведе на 18 юли, а в понеделник.

Причината е, че днес е Шабат, най-големия празник за евреите, на който не се извършват религиозни служби и не се работи. Петима души, роднини на Елиор и Маор, пътуват за Бургас за тъжната годишнина.

"Не може да се опише с какви чувства идват. Със сигурност – не с омраза, а с надеждата, че ще бъдат заловени извършителите на атентата“, каза още Орлин Мандов. Той е убеден, че процесът ще се финализира, но призовава за търпение, защото това е дълго и трудно разследване. 

"Това бе акт не само срещу Израел и България, а срещу света", категоричен бе Сабетай Варсанов, председател на еврейската организация „Шалом“ в Бургас. Той припомня, че основната идея на атентаторите сигурно е била бомбата да бъде взривена в самия автобус, докато пътува към Слънчев бряг, когато е щяло да има много повече жертви.

Варсанов е убеден, че роденият в Ливан Мохамад Хасан Ел Хюсеини е взривен от партньорите си, защото се е скарал с израелските туристи при поставянето на раницата си в автобуса. Пояснява, че местонахождението на Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан е известно на службите.

В понеделник, на летището в Бургас, малко след 17 ч., когато бе извършен атентатът, ще бъде надут шофар. С този рог, евреите правят връзка с Бога – в дни на радост и на скръб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!