Ситуацията в Иганово е овладяна. Няма опасност за населението

OFFNews 14 април 2015 в 12:44 2409 0

Снимка БГНЕС

Ситуацията на площадката в Иганово е овладяна. Към момента пожарът е изгасен и няма опасност за населението. Не е необходима евакуация.

Това съобщи зам.-министърът на икономиката Любен Петров от Иганово, където тази сутрин избухна пожар в производствен цех на ВМЗ-Сопот.

Взети са всички необходими превантивни действия и няма опасност за населението. Спрян е и токът, за да се избегнат допълнителни аварии.

По време на взрива на площадката не е имало служители заради продължаващата работа на прокуратурата за установяване на причините за взрива от 21 март, който стана на същата площадка- само на 1 км от мястото на днешния инцидент.

Пожарът е започнал в 835-ти производствен цех, в който са се съхранявали термобарични гранати- част от продукцията е била във взривения на 21 март 6-ти холандски склад.

„Боеприпасите в 835-ти производствен цех не са били снарядени. Според експерти е технически почти невъзможно да са се взривили от само себе си“, заяви зам.-министър Петров.

„В нито един момент не е имало заплаха за работници или служители на площадката в Иганово. Работата там все още не е възстановена. Очакваше се днес ръководството на ВМЗ Сопот да изпрати искане до прокуратурата за възстановяване на работния процес“, заяви той.

Сигналът за избухналия тази сутрин пожар е подаден от двама охранители, които са били на смяна. Опасност за тях не е имало, тъй като достъпът им е бил до границите на комплекса, далеч от обсега на взрива.

Според зам.-министъра на този етап е рано да се коментират версиите за причините за взрива:

„Нека да оставим компетентните органи да си свършат работата. Министерство на икономиката ще окаже пълно съдействие за установяване на обстоятелствата около пожара“.

Петров подчерта, че стандартите за сигурност във ВМЗ-Сопот са изключително високи, а складовете на държавното предприятие са най-добрите в България- по тази причина много частни фирми съхраняват продукцията си там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови