Разследващи и сапьори влязоха в оръжейните складове край Карнобат

OFFNews 03 август 2022 в 13:05 1528 2

полиция

Снимка БГНЕС

Днес ще бъде извършен първоначален оглед на мястото, след като изтекоха 72 часа от последния взрив

Сапьори и разследващи влязоха в складовете за боеприпаси край Карнобат за първи път след взрива в неделя, предаде БНР. 

Днес ще бъде извършен първоначален оглед на мястото, след като изтекоха 72 часа от последния взрив. Досега екипи на пожарната и полицията дежуряха в местността Чобан баир. Кадри с дрон са показали, че вече няма огнища на пожар и разследването може да започне.

"Складовете в бившите военни поделения са общо 4. Взрив е установен само в един от тях. Боеприпасите, които се съхраняват, нямат такава разрушителна сила и ударната вълна се е разпространила едва на 300-350 метра", коментира ръководителят на логистиката в компанията Константин Скелин пред БГНЕС. 

Складовата база е собственост на фирмата на българския оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев. Според него е имало нарушаване на външния периметър около складовете.

"Има записи, охраната не е напуснала поста си. След сигнала на системата за движение в периметъра, охранителят е тръгнал да провери какво се случва. И добре, че не е стигнал до мястото преди взрива", коментира Гебрев пред Нова тв в понеделник. 

По думите му започва почистване и унищожаване на невзривилите се боеприпаси. Гебрев допълни, че складът е съдържал боеприпаси, предназначени за африканските държави, които са били поръчани преди няколко години, но купувачите не са извършили плащане. Той отказа да уточни видовете оръжия или тяхната стойност.

Според оръжейния търговец руски агенти стоят зад взрива.

Гебрев допълни, че няма как да се случи самовъзпламеняване, защото има определени изисквания, които трябва да се спазят и когато се спазени. "Просто няма как да се случи такова нещо(...) все едно чешмата ви е затворена, а вкъщи да стане наводнение", твърди той.

За пети път през последните години взривове избухват в обекти, принадлежащи на оръжейната компания на Гебрев - "Емко". Българските прокурори свързват предишните нападения с руски оперативни работници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

03.08 2022 в 16:42

С тези разследващи органи и това правосъдие резултатите са известни предварително.

706

1

order

03.08 2022 в 14:56

Мдааа.... а мернаха ли Петров и Беширов в храстите да се спотайват и с кофичка АНГЛИчок освен с кибрита!!!
 
X

Подкастът на OFFNews