Радикална промяна: Прагове за 7 наркотика ще определят дали караш дрогиран

При отказ от кръвна проба ще се използва слюнка от полевия тест

OFFNews 26 октомври 2023 в 11:27 6384 5

проверка

Снимка ДАБДП

Проверка на пътя.

Трима министри - на правосъдието Атанас Славов, на вътрешните работи Калин Стоянов и на здравеопазването Христо Хинков, предлагат сериозна промяна за установяване на наркотици при шофиране. За седем вида дрога има определен праг.

Идеята е разписана като изменения в наредба от 2017 г., а промените са пуснати за обществено обсъждане.  

Гранични стойности са въведени за амфетамин - 25 нг/мл, метамфетамин – 25 нг/мл, 3,4-метилендиоксиметамфетамин – 25 нг/мл, за тетрахидроканабинол се изследват две вещества и за всяко има съответен праг: тетрахидроканабинол – 1 нг/мл и карбокси-Δ9-тетрахидроканабинол – 10 нг/мл. При кокаина също се изследват две вещества: кокаин – 10 нг/мл и бензоилекгонин – 75 нг/мл, за хероин се изследват: 6-моноацетилморфин – 5 нг/мл, и морфин с праг от 10 нг/мл.

За всички останали наркотици остава нулева толерантност и употребата им ще се приема за доказана, ако присъства в кръвта, без значение на количеството.

Като причина за разграничаването при изследването тримата министри посочват "въвеждане на надлежен ред за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози" и изменение в Наказателния кодекс, "съгласно което който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установена по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 500 до 1500 лв.".

Обяснено е подробно и как се изследва количеството на въпросните 7 вида наркотици. В някои от случаи - например ако водачът откаже да даде проба, за потвърждение на теста ще се използва не кръв, а слюнка. Тя ще се взема от пробата от полевия тест за дрога. Освен това отказът от медицинско изследване и предоставяне на кръвна проба ще се декларира веднага, в момента на полицейската проверка.

Когато шофьорът откаже да бъде тестван на пътя, но се съгласи да отиде да даде кръвна проба, полицаите ще издават талон за изследване и определят срок за явяване болницата. И не само - полицаите ще съпровождат шофьора до болницата.

Тримата вносители изтъкват, че въвеждането на прагови стойности за част от установяваните при предварителното изследване наркотични вещества представлява способ, при който се дефинира кога аналитичният резултат от извършеното изследване на кръвната проба следва да се приеме като доказана употреба на наркотичното вещество. Освен това предлаганите стойности са възприети от редица държави от ЕС и кореспондират с ползваните тестове у нас и в Европа.

И допълват: "Въвеждането на посочените прагови стойности елиминира сега задаваните от съдебните състави въпроси към експертното изследване, касаещи времето на употреба на наркотичното вещество с оглед дефиниране на субективната страна на деянието, а именно доколко управлението на МПС е извършено непосредствено след употреба на наркотично вещество или негов аналог, както определя НК, и доколко водачът е наясно с това. По този начин категорично и еднозначно, въз основа на обективен аналитичен критерий, ще се доказва съответната непосредствена употреба на наркотичното вещество".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

5

Неук

26.10 2023 в 14:30

А и да добавя от личен опит. 3 седмици след прием на само една таблетка трамадоловия хидрохлорид се откриваше в кръвта ми, а съм 120 кг , активно спортуващ, на средна възраст, с доста здрав черен дроб.

3000

4

Неук

26.10 2023 в 14:27

Съществува Наредба за класификация на веществата и растенията като наркотични. В тази наредба има три раздела. В третия са корените на проблема. В този раздел попадат огромно количество съставки на лекарства, които са обявени за наркотични. Ако се прави съвестно кръвния тест, 75 % от тестваните ще попаднат в ситуация, от която няма измъкване. Ползвали са веществото. Пример Паратрамол е обезболяващо с обикн. Рецепта. Да ама никъде вътре в описанието не пише, че едната съставка е определена като наркотик и изгаряте ако ви тестват.

9029

3

directino

26.10 2023 в 13:32

Праг за наркотици има и в момента, защото използваните в момента тестове на гермаснката компания Дрегер имат точно зададена чувствителност и минимални стойности за положителна проба:

Cutoffs in ng/ml
Amphetamines (AMP) 50
Benzodiazepines (BZO) 15
Methamphetamines (MET) 35
Cocaine (COC) 20
Cannabis (THC) 5 / 10 / 25
Opiates (OPI) 20
Ketamine (KET) 300
Methadone (MTD) 20

Ако се сравнят с предвидените минимални стойности, се вижда, че с пъти по-малки стойности вече ще дават положителен резултат за наркотици! В момента почти няма държава в Европа с толкова церберски стойности (само Дания са близки)! Хората се радват, че фиксираме праг без да знаят, че той е дори по-нисък от десйтващия в момента!

1017

2

IvoIvo

26.10 2023 в 13:19

Всичко около темата прилича на някаква тренировка или упражнение в клас...не може така да се правят закони!

345

1

Джендо Джедев

26.10 2023 в 11:57

Разгеле! Това трябваше да се направи много отдавна. Браво£
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика