Посред трагедията: Грозни словесни престрелки между кмета на Варна и Орешарски

OFFNews 20 юни 2014 в 07:32 9246 9

Пламен Орешарски и Цветлин Йовчев във Варна

Снимка Правителствена пресслужба

На грозни словесни престрелки между премиера Орешарски и кмета от ГЕРБ Иван Портних станаха свидетели бедстващи варненци и цяла България днес.

"Престрелката" започна, след като през нощта кметът Иван Портних заяви, че „държавата днес просто я нямаше“, а на мястото на трагедията през нощта е имало само екипи на местната власт. По думите му държавните институции не са реагирали.

Още при пристигането си, след като изрази съболезнования на близките на жертвите и обяви, че "това е огромна трагедия", Орешарски започна с нападките към кмета Портних. „Моите министри помагат, а кметът е леко неадекватен и политиканства. Не му прави чест”, заяви Орешарски.

Орешарски съобщи, че цяла нощ бил координирал с колегите си ситуацията във Варна. "Сега ще видим какво не е направено и с какво можем да подпомогнем хората", каза той.

Премиерът беше категоричен, че ще се отпуснат средства, но първо да се види какви са щетите.

"Прогнозата за времето не е добра, трябва да се вземат превантивни мерки", заяви още той.

Все още не е ясно какво е предизвикало тази огромна приливна вълна, но най-вероятно причината е, че там от години гората край местността Джанавара беше изсичана. Ще се направи пълно проучване какво точно се е случило. Районът е и свлачищен.

С Орешарски във Варна пристигнаха министърът на околната среда и водите Станисла Анастасов, на отбраната Ангел Найденов, на вътрешните работи Цветлин Йовчев, на транспорта Данаил Папазов.

Анастасов каза, че общините основно трябва да се грижат за това да се чистят деретата на реките и да се коригират, но и държавата ще подпомогне с каквото може. Министър Ангел Найденов каза, че още снощи сили и машини от армията са били изпратени към мястото на бедствието.

Министър Цветлин Йовчев след обобщение на щетите ще внесе спешно искане за финансиране и за обезвъзмездяване. И на хората включително ще бъде помогнато, каза премиерът Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!