Остава бедственото положение в Габрово и Бургас

OFFNews 28 октомври 2014 в 07:40 2750 0

Снимка Булфото

Бедственото положение в Габровска област и община Бургас остава в сила и днес.

В стотици габровски села хората са без ток, а на някои места от дни няма и вода.

Въпреки бедственото положение там, пътищата са отворени.

В Бургаско днес трябва да стане ясен и размерът на щетите, като вчера бедственото положение там беше отменено.

Вчера най-малко 46 000 домакинства останаха без ток.

В Хасково обастановката е нормализирана. Вчера общината започна оглед на наводнените къщи и улици. Пострадалите могат да получат еднократна помощ от 325 лв.

Бедственото положение в община Бургас остава в сила заради проблеми с язовирите и инфраструктурата, съобщи кметът на Бургас. Язовирите са под 24-часово наблюдение. Към момента няма опасност да прелеят. Във всички селища има ток и вода. Кметът Димитър Николов каза, че бедственото положение в общината няма да бъде отменено, докато хората не се върнат към нормалния си ритъм на живот.

Кметът на Бургас е поискал засилване на полицейското присъствие в районите, пострадали от наводнението през почивните дни, заради мародерски набези срещу някои от евакуираните жилища.

Комисия от областната управа започна да описва щетите от наводнението. Те са най-сериозни в Приморско и Царево. Резултатите ще бъдат готови до сряда, но кметът на Царево Георги Лапчев прогнозира, че там ще са нужни 1 млн. лева за ремонти след стихията, най-вече за пътища и повредени сгради. Областният управител Павел Маринов заяви, че ще се търсят пари от Националната агенция "Пътна инфраструктура" и от Републиканския фонд за бедствия и аварии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови