Накрая ми целуна ръцете и взе 200 лв. от портфейла ми, разказа пребитата във Враца жена

Рени Петрова 04 юни 2024 в 13:37 2885 0

Обърнатите мебели в дома на пострадалата жена

Снимка Стоп кадър: bTV

Обърнат стол в дома на пострадалата жена от Враца

"Накрая ми целуна ръцете и ми каза, че ми подарява живота", разказа пред бТВ жената, която беше пребита от съпруга си, с когото е в развод, във Враца.

По думите ѝ боят е продължил часове, както съобщи и прокуратурата - около 6 часа. "Зверско и нечовешко отношение. Не си спомням всичко. Припадала съм. Знам, че го молех да отвори прозореца и да ми даде вода. Риташе ме много силно и ме удряше с юмруци", допълни пострадалата.

Жената обясни, че през цялото време се е молела някой да я потърси и да я спаси, за да може да си види семейството.

"Искам да призова всички жени, които по едни или друг начин са насилвани психически или физически, да не мълчат и да не се срамуват. Не трябва да ги е страх да подават сигнали. Не бива да прощават на насилниците – случи ли се веднъж, ще се случи отново", каза още тя.

Пострадалата се възстановява в болница след спешна животоспасяваща операция. След дългите часове на мъчение, насилникът е взел 200 лв. от портфейла ѝ и си е тръгнал.

Извършителят вече е с постоянна мярка "задържане под стража". Той е криминално проявен и след нападението е опитал да се укрие.

"Извършителят на деянието е осъждан за управление на моторно превозно средство, без да притежава необходимата правоспособност. Осъждан е и за опит за палеж. Има също така висящо наказателно производство за грабеж", обясни зам.-районният прокурор на Враца Емилиян Костов.

На насилника са повдигнати три обвинения: за нарушаване на заповедта за защита от домашно насилие, за което се предвижда наказание до три години лишаване от свобода и глоба до 5000 лв.; за причиняване на средна телесна повреда при условията на домашно насилие, за което се предвижда наказание от две до десет години лишаване от свобода и за закана за убийство при условията на домашно насилие, за което се предвижда наказание до шест години затвор.

От думите на Костов стана ясно, че задържаният мъж отрича всичко.

Междувременно майката на пострадалата жена обясни пред бТВ, че дъщеря ѝ все още не може да става от болничното легло. 

"Има катетър, дренаж и е на памперси. Много я боли. Не може да става. Не може да се храни. След случило се тя беше качена веднага в операционна зала. Ако не бяха я оперирали, вероятно нямаше да оцелее", разказва тя. 

Преди побоя мъжът отишъл в магазина, в който работи съпругата му. Жената заключила вратата и се обадила в полицията, докато той ѝ правел жестове, че ще я заколи.

"По-късно тя е била с адвокатката си при прокурора. Прибира се и вижда, че той е бил в дома ѝ. Ужасява се и веднага заключва вратата. Отива в кухнята и вижда чаша с водка и телефон. Обръща се да излезе, но той изскача от спалнята и я хваща", разказа още майката.

След продължили 6 часа побой мъжът вади пистолет и нож и се обръща към съпругата си с думите: "Няма да те убия, както съм ти обещал, ще ти подаря живота, но не ме предавай, защото ще пострада цялото ти семейство".

"Той ѝ е счупил телефона, за да не може да се обади на никого. Въпреки това събира сили и пълзейки отива до нощното шкафче, вади стар телефон без карта, но свързан с интернет. Звъни чрез мениджър на дъщеря си и казва, че е зле", каза още майката на пострадалата. По думите ѝ това не е първият случай на домашно насилие от негова страна. 

Мъжът вече е осъждан за различни умишлени престъпления, в това число и тежки, има множество криминални регистрации, висящо производство и лоши характеристични данни, уточниха от Апелативната прокуратура в София.

"Изплашена е до смърт, ние също - семейството, защото много заплахи са отправени и към нас. Оттук натам ще продължим много трудно. Засега всички сме притеснени и изплашени, нищо че е задържан. Ще настоявам за справедливост и за най-тежката присъда, която може да му се даде без никакви компромиси, защото това не е първия побой и не е първото насилие, което се е случило с нея", каза майката на пострадалата пред БНТ. 

Случаят коментира и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. "Да, в повечето такива случаи предварително има ограничителни заповеди, които не се спазват, което реално е престъпление по Наказателния кодекс. Аз считам, че в случая колегите са реагирали абсолютно адекватно и се надявам, че този човек ще си получи заслуженото, внасяйки дело в съд и получаване на присъда", обясни Стоянов.

Според него е време отново да в МВР да се съберат на ръководно ниво и да коментират "и тази тема".

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх