МВР ще проверява гласоподавателите с обемисти багажи

Затвор до 5 години и глоба от 10 000 до 15 000 лева грозят 17-годишния младеж, който беше установен като автор на бомбените заплахи срещу десетки училища в страната

OFFNews 01 април 2023 в 10:27 1279 0

Станимир Станев

Снимка БГНЕС

главен комисар Станимир Станев, заместник-главен секретар на МВР

В утрешния изборен ден МВР ще проверява гласоподавателите с обемисти багажи на входовете на сградите, в които са разположени изборните секции. Това заяви по БНТ заместник-главният секретар на МВР - главен комисар Станимир Станев.

Нашият контрол ще бъде върху багажите на хора, дошли да упражнят правото си на глас. Разбира се, ще проверяваме дискретно, извън сградите за гласуване, на входа. Ще се проверяват нетипични, обемисти багажи, които представляват интерес. При съмнителен багаж, ще бъдат използвани технически средства. Нашата молба към българските граждани е да отиват към секциите с нормален багаж, а не с нещо, което да прави впечатление и да е извънредно голямо, посочи той.

Всички изборни секции ще бъдат поставени под полицейска охрана след разполагането на изборните книжа и машините за гласуване днес. Охраната ще продължи и след края на изборния ден - до приключването на броенето на бюлетини и извозването на протоколите.

Над 15 000 служители на МВР ще следят за реда в изборния ден. Изпратени са актуализирани указания за действие в случай на отправена заплаха.

Ако се случи заплаха - в никакъв случай няма да допуснем прекъсване на изборния процес и паника. Ще бъдат извършени физически проверки и при установяване на съмнителен пакет или на нещо, на което не му е там мястото, ще бъдат предприети други действия, които да установят съдържанието му. Само при много голяма, реално установена заплаха, може да се прекъсне изборният ден в СИК, обясни главен комисар Станев.

Към момента няма отправени заплахи, касаещи изборния ден, поясни още зам.-главният секретар на МВР. Той обясни как действа новият протокол в случай на сигнал за бомба в училище, приет от междуведомствената комисия.

При бомбена заплаха директорът организира физическа проверка на помещенията и уведомява органите на МВР. При идването на полицията проверката продължава и ако не бъде установено нищо съмнително, се дава указание учебният процес да продължи. Ако има предмет, на който не му е мястото там, тогава се евакуира сградата и се викат специализирани служлби, които имат процедура и имат начин да разберат какво съдържа той, поясни Станев.

Затвор до 5 години и глоба от 10 000 до 15 000 лева грозят 17-годишния младеж, който беше установен като автор на бомбените заплахи срещу десетки училища в страната през последните дни. В момента той е в ареста за 24 часа. Ще му бъде търсена отговорност за бомбените заплахи от сряда четвъртък и петък, поясни Станимир Станев.

Заплахите от началото на тази седмица - понеделник и вторник, не са негово дело, а са с произход чужбина. Сигналите от сряда до петък са от четири пощенски кутии, създадени от младежа, както и от две телефонни обаждания, извършени от ученици на 15 и 16 години. Според разследващите 17-годишният младеж е бил вдъхновен от първата серия хакерски атаки.

Мотивите му са свързани с тези предишни сигнали. Той е получил информация и е решил да подражава на тази хакерска група. Има и друг мотив - не му се е ходило на училище на младежа. Той е направил това пред свои съученици, които са свидетели. Сигналите от сряда до петък са негово дело, посочи Станев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови