Масови проверки на КАТ, започва акция 'Зима 2017'

Мартин Георгиев 30 октомври 2017 в 12:42 9742 0

Засилени проверки на велосипеди и моторни превозни средства ще се провеждат през ноември като част от тазгодишната акция "Зима 2017" за пътна безопасност при зимни условия.

Това стана ясно след проведена пресконференция на Съюза на българските автомобилисти (СБА), на която присъстваха началникът на отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски, председателят на СБА инж. Емил Панчев, секретарят на Държавно-обществената комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата Алекси Кесяков и представители на Български червен кръст (БЧК).

Очаква се проверките от 1 до 10 ноември да обхванат велосипеди и превозни средства, задвижвани от животинска тяга. През втората половина на месеца ще бъдат проверявани предимно моторни превозни средства, като се следи за тяхната техническа изправност. От Главна дирекция „Национална полиция“ припомнят че водачите на МПС, са задължени от 15 ноември до 1 март да използват зимни гуми или гуми с поне 4 мм. дълбочина на протектора. СБА още обявиха, че техните сервизи ще предлагат безплатна проверка на техническото състояние на автомобила.

От БЧК съобщиха на пресконференцията, че ще работят активно за превенцията на травматизма след пътнотранспортно произшествие. Организацията ще проведе и открити уроци с ученици от 1 до 3 клас за безопасно пресичане и оказване на спешна медицинска помощ.

От началото на годината в страната са станали 5690 тежки катастрофи с 534 загинали и 7161 ранени хора. В сравнение със същия период на миналата година жертвите са с 54 по-малко. „Имаме намаление по всички показатели спрямо 2016 г. Пътна полиция осъществява засилен и ефективен контрол, за да може най-агресивните да бъдат санкционирани. За първите девет месеца т.г. има съставени 765 670 фишове, електронни фишове и актове, което е със 136 000 повече от миналата година“, каза още Рановски.

Той обясни, че и тази година самата акция „Зима“ ще протече на три етапа.

Първият етап е от 1 до 10 ноември и в този период ще има засилени проверки за велосипедисти и каруци. 6 ноември е обявен за Ден без загинали колоездачи на пътя. От 11 до 20 ноември кампанията е насочена към пешеходците, като пътните полицаи ще проверяват не само дали те спазват правилата за движение, а също така дали водачите са толерантни и се съобразяват с предимството им на обозначените места. Периодът съвпада и с обявения от ОНН Ден без жертви на пътя. В третия етап от акцията – от 21 до 30 ноември, катаджиите ще проверяват дали автомобилите са готови за зимата.

Униформените ще следят до колко автомобилите са подготвени за управление при зимни условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите. При нарушения ще бъдат налагани санкции.

Шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски напомни, че през зимния сезон вече е задължително да се кара с гуми, чийто рисунък на грайфера е равен или по-голям от 4 мм.

От 1 до 11 ноември всички шофьори ще могат напълно безплатно да проверят техническото състояние, светлините и гумите на своите автомобили преди началото на зимния сезон в пунктовете на СБА в страната, както и в сервизите на Мото-Пфое. Освен профилактични прегледи, водачите ще могат да получат консултации за чистачки, зимни течности и др. Те се плащат само, ако се налага подмяна на части. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews