Краят на играта: Главният секретар на МВР подаде оставка

OFFNews 30 август 2023 в 16:42 7798 6

Тодоров

Снимка БГНЕС

Петър Тодоров

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка.

Той се появи пред сградата на вътрешното министерство с униформа и обяви пред журналистите, че след 41 г. служба на родината си, 34 г. от които в системата на МВР, подава оставка. Това се случи малко след като президентът обяви, че няма да го отстрани, а вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че ще продължи да работи с него, но трудно.

"Извървях целия професионален път като полицай, преминал съм през всички нива, за да достигна най-високото. Използвам повода да благодаря на всички достойни колеги, с които имах честта и удоволствието да работя през всичките тези години. Вярвам, че те ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си. Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да го правя. Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност", обяви Тодоров.

Той обясни, че постът не е самоцел за него.

"Аз имам чест и достойнство – без тях няма как да бъдеш истински служител на реда. Мотивите, с които Калин Стоянов поиска моята оставка, нямат никакво основание. Обвиненията му бяха грозни, а опитът му да използва смъртта на колеги за постигане на конюнктурни цели – недостоен. Няма да ги опровергавам един по един, защото бяха използвани като повод, не като причина", декларира Петър Тодоров.

По думите му мотивите да се иска отстраняването му нямат никакво отношение към работата му, "а са в записа на едно партийно събрание, което реши тяхно МВР да организира изборите". И отново повтори, че оценка за свършеното от него и колегите му са докладите за дейността на МВР през 2022 г. и през първото полугодие на 2023 г.

"Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Поголовната смяна на областни директори, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове, показва точно това. Откакто станах главен секретар, МВР демонстрира пълната си решимост за борба с това порочно явление. Не искам да гледам как се разгражда нещо постигнато", изтъкна главният секретар в оставка.

И напомни, че при встъпването си в длъжност Калин Стоянов е заявил на служителите в МВР, че е един от тях. Но всеки ден оттогава доказвал, че това не е вярно.

"Ако министърът наистина беше останал верен на МВР, нямаше да нанася вреди върху системата под политически натиск. На всички колеги с униформи искам да кажа – нито крачка назад, ние сме призвани да работим за гражданите. Винаги ще имате приятел в мое лице", заяви още Петър Тодоров и благодари за доверието и подкрепата на президента.

Това е вторият път, когато Петър Тодоров подава оставка като главен секретар на МВР. Първият беше на 22 ноември 2022 г., когато заедно със заместника си Станимир Станев го направиха заради пореден инцидент, при който полицай бе тежко ранен, а впоследствие почина, при опит да бъдат задържани мигранти. Президентът Румен Радев обаче не ги прие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

31.08 2023 в 12:49

Това провинциално недоразумение, на което фуражката му е нахлупена до коленете, а акълът - като на престарела кокошка, ги дрънка като каскета Гешев, врели - некипели!

135

5

Far Rider

31.08 2023 в 08:55

Спокойно. Това е пропаганден ход! Той подава оставка за втори път. пРезидентът няма да я приеме и всичко по старому.

1000

4

PaulPierce

30.08 2023 в 19:11

Една копейка по малко в управлението на България

1042

3

danvan

30.08 2023 в 18:15

Чао, няма да липсваш!


22548

2

dolivo

30.08 2023 в 17:34

Довиждане - не, по-скоро Сбогом!

2550

1

alfakentavur

30.08 2023 в 16:58

Алелуя!
 
X

Да помогнем на украинските деца!