Министър Калин Стоянов: Ще продължим да работим с главния секретар на МВР трудно

OFFNews 30 август 2023 в 15:24 2352 0

Стоянов

Снимка БГНЕС

Калин Стоянов

Ще продължим да работим трудно - така вътрешният министър Калин Стоянов коментира отказа на президента да освободи главния секретар на МВР Петър Тодоров.

"От позицията, която видях, оставам с убеждението, че Румен Радев ще вземе своето решение, без да вземе под внимание всички случаи, при които има допуснати пропуски от страна на професионалното ръководство. В резултат на това са нарушени координацията, контролът и организацията на всички служби", изтъкна Калин Стоянов.

Той потвърди, че вчера в МВР е получен отказът на Румен Радев.

От президентството съобщиха преди дни, че смятат мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров за "изцяло политически и продължение на пълномащабната чистка в тази институция".

Тодоров се съгласи с аргументите на държавния глава. Той изтъкна, че "докладите за дейността на МВР за 2022 г. и за първото полугодие на 2023 г. показват много ясно дали МВР се справя добре".

"Там, видно от изнесения доклад, престъпността за изтеклото полугодие е намаляла с 4.1%, а разкриваемостта се е увеличила с 5%", опонира главният секретар.

Миналата седмица премиерът Николай Денков каза, че вътрешният министър е изпратил мотивирано искане до президентството, с което изисква смяна на Петър Тодоров, тъй като имат различия по въпроса как трябва да бъде координирана работата във ведомството. След заседание на кабинета Калин Стоянов пък обяви, че главният секретар е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители при изпълнение на задълженията им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика