Кой беше Алексей Петров

OFFNews 16 август 2023 в 13:48 5595 0

Снимка

Днес по обед бе убит Алексей Петров - щатен служител към бившата Държавна сигурност, бизнесмен, политик и преподавател в УНСС, някога в общ бизнес с Бойко Борисов.

Петров е роден на 23 април 1962 г. в тетевенското село Бабинци с името Асан Ибримов Омеров. Когато е осемгодишен, то е променено.

Алексей Петров завършва средно образование в Пазарджик - в милиционерското училище, след което 8 години работи в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 90-те години.

На 25-годишна възраст е привлечен за щатен служител в Шесто управление на бившата Държавна сигурност, направление "Терор".

В справка за служебната му дейност в средата на 80-те пише:

„Политически е много добре ориентиран. От 1 януари 1984 г. е назначен за командир на отделение. Със задълженията се справя добре. Физически е отлично развит. Има наклонности към карате и военно-приложни дисциплини. На състезание по карате е първенец на София. Председател е на секцията по карате. Винаги получава отлични оценки по стрелба. Награждаван е от министъра на вътрешните работи, от началника на СГУ и ръководството на поделението."

През 1988 г. е приет за член на БКП. В Оценка за политическите, личностни и делови качества на Алексей Петров, "комунист – помощник инструктор" се казва, че „като комунист активно участва в обществено-политическия живот на поделението, проявява критичност и самокритичност в дейността на партийната организация".

Петров сам избира да се раздели с МВР. Той подава рапорт за напускане на системата по собствено желание като началник група 03 в сектор „Специални операции" при Специализирания отряд за борба с тероризма. Със заповед на министъра на вътрешните работи Йордан Соколов (в правителството на СДС) от 5 май 1992 г. Алексей Петров е освободен от МВР, считано от 1 май 1992 г.

До 1998 г. участва във фирма „Будоинвест" ООД заедно с Бойко Борисов и Румен Николов – Пашата.

Алексей Петров е основател на „Аполо и Болкан", едната от силовите застрахователни компании през 90-те години на ХХ век, на която е член на борда до 2000 г., както и на дружеството „Спартак". Първият неуспешен атентат срещу него е през август 2002 г. именно край басейна „Спартак".

Алексей Петров е съучредител на застрахователните дружества "Аполо и Болкан" и "Спартак", което впоследствие става "Лев инс". До 2000 г. е член на борда и на "Средец М", а по-късно и на "Левски Спартак". Преди това участва във фирма "Будоинвест" ООД. 

Алексей Петров се свързва с вестник "Галерия", който започва да излиза през 2009 г. Отрича да е скрит собственик, но през 2012 г. основателят на вестника и първоначален съдружник в него - журналистката Зоя Димитрова, заявява пред съда, че „Галерия" е започнал с пари, осигурени от близката до Алексей Петров „Лев корпорация".

Алексей Петров е посредничил за организирането на тайни срещи между представители на властта (не с друг, а именно между тогавашния министър на вътрешните работи от БСП Румен Петков) и лица от подземния свят (т. нар. братя Галеви и Златко Баретата) - напомня desebg.com.

Именно Румен Петков обявява през 2009 г., че Петров е дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

Алексей Петров е съветник на първия директор на ДАНС Петко Сертов по време на правителството на Сергей Станишев и тройната коалиция. Той напуска ДАНС на 31 август 2009 г.

През същата година е осветлено и миналото му в репресивните служби на комунистическия режим. На 14 октомври 2009 г. с решение №78 Комисията по досиетата съобщава, че Алексей Петров е работил за Държавна сигурност. Решението е вследствие проверка на Националния осигурителен институт, в чийто надзорен съвет е Алексей Петров.

Няколко месеца по-късно - на 10 февруари 2010 г. - Петров е задържан и обвинен за лидер на престъпната група "Октопод", занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу две лица от 1998 и 2000 г.

Четири години след това специализираният съд прекратява разследването по т.нар. "Голям Октопод". 

Следва втори неуспешен атентат срещу Алексей Петров. На 29 октомври 2015 г. се опитват да го убият с гранатомет. Тогава Алексей Петров обявява награда от 100 хиляди долара за информация кой стои зад атентата. Петров показва голям лист с написан телефонен номер в чужбина и имейл, на който ще очаква информация за атентаторите. Охранителите му раздават същата информация на медиите.

Алексей Петров казва, че е започнал собствено разследване, в което ще се включат и чуждестранни експерти.

През юли 2021 г. е окончателно оправдан по делото "Октопод".

До смъртта си ръководи Съюзът за стопанска инициатива.

Бил е треньор на българския национален отбор по карате, както и президент на Българската национална федерация по карате.

От края на 1990 г. преподава в УНСС. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР. Доцент е в УНСС. Там преподава корпоративна сигурност.

На 7 юли 2011 г. е издигната кандидатурата му за президент от група граждански сдружения и от Инициативен комитет "Единение и екипност". 

В последните месеци Петров все по-често се появяваше в медиите, като дори протестира пред полицията в Пловдив след т.нар. "голи обиски" в местна дискотека. 

Алексей Петров призова бившия главен прокурор Иван Гешев да се оттегли, докато тече разследването срещу обвинител №1. В средата на юли тази година обяви, че няма амбиции за заемане на определени позиции, но би помогнал с експертизата си на управляващите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!