Делото за източените милиони на Чорни тръгва на втора инстанция

Юлиан Христов 14 март 2014 в 16:16 5260 0

Делото за източените 6 млн. долара от сметки на Майкъл Чорни тръгва на 19 март на втора инстанция в Софийския апелативен съд десет години след старта му.

На първа инстанция делото приключи с оправдателни присъди. На 5 февруари миналата година основният подсъдим - Павел Тренев, наричан още “дилърът на кръга “Орион”, беше оправдан изцяло поради липса на доказателства, както и заради несъставомерност на повдигнатото му обвинение.

Проточилият се с години процес доведе до отпадане поради давност на обвиненията срещу основните подсъдими – Тренев и Митьо-Шашмата. Според юристи, това са и единствените обвинения, по които двамата реално двамата можеха да бъдат осъдени, а именно – за присвояване в особено големи размери. Срещу двамата остана единствено обвинението за длъжностно присвояване, което обаче има сериозен порок, тъй като нито Тренев, нито Димитров са били служители на Централна кооперативна банка (ЦКБ), откъдето през далечната 1995 година парите са изтеглени.

Според държавното Павел Тренев изтегля 6 млн. долара, които преди това са постъпили в банката от сметки на Майкъл Чорни. Веднага след изтеглянето им, парите са отишли за набавяне на уставния капитал на Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ), известна повече като банката на кръга “Орион”. Друга част от парите отишли до близки фирми. Самият Павел Тренев, който е в неизвестност от 2004 година, е познат повече с прозвището „дилърът на „Орион“.

Делото срещу Тренев се води задочно. С оправдаването му на първа инстанция бяха отменени и мярката му за неотклонение и забраната за напусане на страната.

"За съжаление девет години трябваше да се сблъскате с тази сага. В крайна сметка истината възтържествува", каза на подсъдимите съдия Петя Крънчева, която точно преди година прочете оправдателните присъди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови