Бедствено положение в Пловдивско и Своге, мъж на 25 г. в неизвестност

OFFNews 01 август 2014 в 07:35 1473 0

Бедствено положение в Пловдивско заради дъждовете

В пловдивската община Родопи е обявено бедствено положение заради проливния дъжд, който се изля там. Особено обилните валежи причиниха проблеми и във Врачанско, където 25-годишен мъж е в неизвестност. Щети има и в Софийско.

От вчера в областта вали дъжд. Село Храбрино е едно от засегнатите от пороя села в Пловдивска област, където е обявено бедствено положение. Там дъждът е валял в продължение на пет часа. Засегнати са още селата Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово, които са без пътна връзка. На този етап няма данни за пострадали хора.

Пътят към селата е откъснат. В община Родопи няколко населени места са без вода, защото помпената станция е останала под вода. Разрушение са и част от водопроводите. Мостът в близкото село Първенец също е откъснат.

Повече от 12 часа валя във Враца. От общината опровергаха появилата се по-рано информация, че заради дъждовете има загинал 80-годишен мъж в с. Мраморен. В с. Тишевица се издирва 25-годишен мъж.

През цялата нощ продължиха отводнителните операции в залетите от дъждовете места в региона. Общинският щаб по бедствията също не е прекратявал работата си. Към момента в община Враца не е обявено бедствено положение.

Рано тази сутрин е обявено бедствено положение в 12 от селата на община Своге. Там има отнесени пътища, мостове и водопроводи. 

Над 150 сигнала са подадени в София от снощи заради дъжда, който вали от късния следобед. През нощта са работили съвместно екипи на звеното за аварийно-спасителна дейност на Столична община, на столичната „Пожарна безопасност и защита на населението”, на Столичен инспекторат, „Софийска вода” и „ВиК”. Включен е и екип на доброволното формирование на Столична община.

Екипите са направили оглед на критични участъци, като е осигурено постоянно наблюдение на водните обекти, реки и язовири. Подадените на тел. 112 сигнали са били за завирявания, паднали клони на дървета и засегната електропреносна мрежа. В район „Нови Искър” е извършено отводняване на ул.”Безименна”. Екипи на пожарната, Столична община и доброволци работят по отводняването на дворове в кв.”Орландовци”. 

Градският транспорт в София се движи по маршрута си, с изключение на автобусни линии 8 и 14, които имат обходен маршрут по ул.”Христофор Колумб” и „Неделчо Бончев” поради завиряване в района на моста при гара „Искър”.
Продължава наблюдението на критични участъци и водните обекти, реки и язовири.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови