Възможни са наводнения заради покачване на реките

ОFFNews Последна промяна на 24 юли 2014 в 10:03 1796 0

Заради очаквано покачване на речните нива почти в цялата страна са възможни локални, поройни наводнения, предупреждава Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По прогноза на метеоролозите от БАН днес на много места в страната ще има валежи, по-значителни в централните и източните райони. Количествата ще са между 10 и 20 л/кв.м, като на отделни места е възможно и повече.

В резултат на падналите в последните дни валежи, повърхностният почвен слой е преовлажнен, което е предпоставка за увеличено оттичане на водите. Това ще доведе до по-съществени повишения в средните и долни течения на Дунавските реки, поречията Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, като по-значително увеличение се очаква по река Росица, Русенски Лом, южно-черноморските реки, горното течение на Тунджа и средното течение на Марица, по-значителни при родопските й притоци, при Струма (по-значително по река Джерман) и Места. Не са изключени локални, поройни наводнения, вследствие на повишената почвена влажност, интензивни валежи и/или действието на нарушители на речния отток, уточняват от МОСВ.

В петък съществени валежи не се очакват. В събота на отделни места, главно в Западна България, ще превали с очаквани количества от 1-2 до 6-7 л/кв.м.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X