Американците, пострадали в Анево, тествали оръжие за сирийската опозиция

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2015 в 19:24 7050 14

Американските граждани, които пострадаха при взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в Анево, са тествали оръжие за сирийската опозиция, бореща се срещу "Ислямска държава", съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници в американската армия. 

При инцидента в Анево загина един американски гражданин, а други двама бяха ранени. 

Тримата са били доставчици на оръжие, а инцидентът е станал по време на тестване на гранатомет. 

Доставчиците подготвяли сделка за закупуване на оръжия за САЩ, които да участват в обученията на умерената опозиция в Сирия за борбата срещу „Ислямска държава”, обяснява източника, пожелал анонимност.

Американците подготвяли оръжие за евентуален трансфер за обучението и оборудването в Сирия, а на полигона изпробвали оръжията за това колко ще са подходящи за целта, допълва той, като отказва повече информация по въпроса.

От Reuters са потърсили за коментар американското правителство, но не успели да се свържат с пресцентъра. Говорителят на министъра на отбраната на САЩ пък е обяснил, че не е запознат с тази информация и не може да коментира.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски обясни, че полигонът в Анево е бил нает от българската частна оръжейна компания „АлГънс”, но министерството не е издавало разрешение на фирмата за износ или повторен износ на оръжия, допълва агенцията.

Представител на „АлГънс” не е открит за коментар, а от посолството на САЩ в България отказали такъв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.06 2015 в 09:44

# F1
Бъркаш понятията, иракската армия обучена от американците бяга и изоставя дарената американска екипировка, а ИДИЛ произлиза и се отцепи от редиците на умерената опозиция срещу Асад.

10.06 2015 в 09:34

Ние въоръжаваме "умерената" опозиция.
Тя без бой бяга и оставя всичкото оръжие на престъпниците от ИД.По тази схема ИД получи досега от иракската армия повече от 2000 /две хиляди/ американски бронирани автомобила и муниции, достатъчни за две години война.

Ако продължаваме тъй, скоро рязаните карабини скоро ще натиснат и нашите гъзове.
Да еба и демокрацията и демократизаторите!

10.06 2015 в 09:23

Опозицията в Сирия я въоръжиха добре още преди 3-4 години с оръжие от Либия, през Турция, не ми се вярва да е за там. Украйна, може би там постоянно доставят, но все си мисля, че не доставят руски образец оръжие, а западен. Така че дано не е за някой на югозапад, че е наблизо и рзходите за транспорт и времето за доставка не са големи.

10.06 2015 в 06:35

Е, и? Има боклуци за продаване, да ги продават. Едно време кинтексаджиите като продаваха на всякакви без контрол и не за жълти стинки, а със заеми, дето накрая ние ги платихме, по-различно ли беше?


10.06 2015 в 01:03

Бла бла бла. Сирийска опозиция друг път. Снабдяват отрочето си ИДИЛ. Изродите от ИДИЛ - копие на изродите от САЩ и НАТО, които ги създадоха.

09.06 2015 в 23:57

Това беше първият ми коментар - че "американските граждани" /подразбирай частни лица са дошли да изкупуват трийсетгодишни /това го каза Лукарски/ боеприпаси за жълти стотинки, за да ги дарят на някой приятелски режим, с чисто хуманитарна цел. Смехотворна беше първоначалната официална версия, че те били тук за "обучение". По-важното е, че нито една българска медия в продължение на дни на зададе ребром въпроса, за какво става дума. Е, най-накрая поне Ройтерс го направи.

09.06 2015 в 23:50

до:Гвapдeeц

Не , че е некачествено-просто е било с изтекъл срок на годност.При боеприпасите и при взривните вещества срока на годност е по-важен от колкото при храните щото имат лошия навик да гърмят сами-ей така както си седят в склада.

09.06 2015 в 22:29

След като вместо да изтрепе противниците изтрепа употребяващите го, не ми стана ясно сега българското оръжие качествено ли е или е абсолютно некачествено?! Може би в това е и секрета на това оръжие - ако го задигнат тия от ИДИЛ, да се самоизтрепат при употребата му!

09.06 2015 в 20:40

Йес, бе! Като ще въоръжават "умерената опозиция" която от край време има склонността да се присъединява отново и отново към ИД, нека да им гърмят оръжията в ръцете. Оръжия, които отиват за кланета на християни измежду всичко останало.

Ако не бях атеист бих казал нещо от сорта на "Господ ги е наказал".

09.06 2015 в 20:26

И после какво да си мисли човек за тези конфликти при условие, че вървят такива сделки на ръба на тоталната контрабанда?! Никой не вярва и ,че зачестилите инциденти с оръжейни боеприпаси са дело на грешка я при утилизация ,я при съхранение каквито са версиите, на всеки му ясно ,че това е оръжие изнесено от България за да се въоражават разни терористи. Просто каналите на бай ви тошо си действат с пълна сила.
 
X