В Анево не са спазени елементарни мерки за безопасност

OFFNews 06 юни 2015 в 16:45 5400 3

Снимка БГНЕС/Иван Янев

При пробите на ръчния противотанков гранатомет (РПГ) не са спазени елементарните мерки за безопасност, коментира експертът по сигурността Иван Бояджиев пред агенция "Фокус" след инцидента в полигона в с. Анево.

Той стана днес към 11.30 ч., когато при стрелба с гранатомет беше убит американски гражданин, а четирима бяха ранени - един американец, един канадец и двама българи. Един от ранените е в много тежко състояние, с опасност за живота.

"Фирмата, отговорна за инцидента в Анево, е българска и изкупува нечия продукция - в случая РПГ. Целта е била да се продава някъде, като в тази сделка участват и американци", обясни Бояджиев.

Когато се продава продукция, тя трябва да бъде показана на клиента, за да е сигурно, че работи, но винаги може да се очаква, че едно РПГ може да се взриви - устройството или гранатата, затова при стрелбата остава само един човек, а не както тук - още четирима. Те е трябвало е те да бъдат настрана, категоричен бе Бояджиев.

Има и случаи, в които дори може да се наложи да се произведе изстрел, без да участва човек, тоест спусъкът на гранатомета да се дръпне дистанционно.

"Толкова хора не могат да участват в едно изпитание, те трябва да стоят настрана зад някаква преграда. В никакъв случай зад самото изделие", допълни Иван Бояджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!