ЕАЛ започва предварителна оценка на ваксината на Санофи Пастьор

OFFNews 20 юли 2021 в 16:36 1047 0

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата (CHMP) започна предварителна оценка на  COVID-ваксината срещу COVID-19, разработена от "Санофи Пастьор", съобщиха от здравното министерство.

Решението за започването на предварителната оценка се основава на предварителните резултати от лабораторни изследвания (неклинични данни) и проведени клинични изпитвания в ранен етап при възрастни, от които резултати се предполага, че ваксината предизвиква образуването на антитела, които са насочени срещу SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, и могат да спомогнат за предпазване от развитие на заболяването.

ЕАЛ ще извършва оценка на данните в момента, в който станат налични, за да реши дали ползите превишават рисковете. Предварителната оценка ще продължи до събирането на достатъчно данни за подаване на официално заявление за разрешаване за употреба.

ЕАЛ ще оцени съответствието на ваксината според обичайните стандарти на ЕС за ефективност, безопасност и качество. Въпреки че агенцията не може да предвиди общата продължителност на процеса на оценка на заявлението, в случай че бъде подадено, поради извършване на тази предварителна оценка, ще бъде необходим по-кратък от обичайния период за оценка.

ЕАЛ ще направи допълнително съобщение, когато заявлението за разрешаване за употреба на ваксината бъде подадено.

Как се очаква да действа ваксината?

Тази ваксина е разработена на базата на протеини и съдържа получен в лабораторни условия „spike“ (шипчест) протеин, като този, намиращ се по повърхността на SARS-CoV-2. Тя също съдържа и друго вещество, наречено „адювант“, което спомага за засилване на имунния отговор към ваксината.

Когато на човек бъде приложена ваксината, имунната му система ще разпознае „spike“ (шипчестия) протеин като чужд и ще образува антитела срещу него. Ако впоследствие ваксинираният човек бъде в контакт със SARS-CoV-2, имунната му система ще разпознае вирусния протеин и ще бъде подготвена да защитава организма от вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews