Роберт Фицо е в съзнание, стабилизира се след дълга операция

Синът на задържания стрелец твърди, че баща му няма психични заболявания

OFFNews 16 май 2024 в 06:56 3117 1

Снимка

Словашкият премиер Роберт Фицо, който вчера беше тежко ранен при опит за убийство, дойде в съзнание след продължила няколко часа операция. Вече няма опасност за живота му, съобщи Ройтерс, като се позовава на министър от правителството. 

Министърът на отбраната Роберт Калинак съобщи по-рано, че Фицо е със "сериозна политравма" след няколко огнестрелни рани.

Премиерът беше прострелян от 71-годишен мъж в словашкия миньорски град Хандлова. Според очевидци мъжът е прострелял няколко пъти премиера след изнесено заседание на кабинета, докато той се ръкувал с дошли да го поздравят привърженици.

Според правителството стрелбата е имала политически мотив.

Местни медии съобщиха, че съпругата на стрелеца е била разпитана в полицията. Заподозрян за нападението е 71-годишният Юрай Цинтула, писател и член на Съюза на словашките писатели от град Левице. 

Той е роден през 1953 г., бил е охранител в търговски център и законно е притежавал оръжието, с което е извършено нападението. Преди инцидента той е крещял на приближаващия се премиер. Веднага след това проехтели изстрелите. 

Синът на заподозрения е дал интервю за Aktuality.sk. Той е останал шокиран от действията на баща си и заяви, че е нямал представа да е планирал покушение. На въпрос какви са политическите възгледи на баща му, той отговори, че не е гласувал за премиер и това е всичко, което знае. Синът отрече също баща му да е страдал от психични заболявания или някога да е говорил за нападение срещу политик, съобщи БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1010

1

ПР

16.05 2024 в 08:06

Неуспешните опити за убийство на Фюрера са около 10.Но,....
Фицо бил в съзнание,но едва ли ще се осъзнае.
Обидила го била Тимошенко през януари 2009 г.
Та намразил той Украйна и се влюбил във Вова.
Копи-пейст на Орбан,даже външно си приличат.
От октомври 23,до сега-навсякъде е овладял цялата администрация и правосъдна система.
Корупция и анти-европейски позиции.Тамън Полша се отърва от същото,нова пропутинска ос се пръкна Унгария-Словакия.Явно,при Путин празно няма.