Роберт Фицо е в критично състояние, МВР мининистърът обвини омразата в социалните мрежи за атаката

Нападателят е стрелян пет пъти, премиерът е в критично състояние

OFFNews 15 май 2024 в 21:49 1386 3

Снимка Getty Images

Министърът на отбраната на Словакия Робърт Калинак даде подробности за състояние на премиера на страната Роберт Фицо, след като бе прострелян по-рано днес.

"Ситуацията е наистина сложна сега", каза Калинак, цитиран от Би Би Си. По думите му операцията на ранения премиер е продължила три часа и половина.

Хората в Словакия винаги са били известни като толерантни и винаги са умеели да обсъждат нещата. Това, което се случи днес, е стигма, която ще ни преследва много години напред, посочи министърът на отбраната.

Ситуацията е лоша и няма добри новини, допълни Калинак. 

Министърът на вътрешните работи Матус Сутай Есток заяви, че днешният инцидент е атака срещу демокрацията и самата държава. Стана ясно, че извършителят на нападението е стрелял пет пъти и че премиерът е в критично състояние.

Според него мотивацията на нападението е политическа. Есток обвини омразата в социалните мрежи за нападението. 

"Не можем да отговорим на омразата с омраза. Омразата към всеки политик и всички политически партии трябва да спре. Властите ще направят всичко възможно да защитят политиците", посочи още той и допълни, че е предложена охрана на всички длъжностни лица. 

В края на пресконференцията министърът на вътрешните работи на Словакия се обърна към медиите, като заяви, че "много от вас са тези, които сеят тази омраза".

Той призова журналистите да признаят, че имат "социална отговорност" и да се уверят, че са спрели омразата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

15.05 2024 в 23:06

Да, но сега левите путинофили у нас дават Югославия за пример, че в Европа вече има прецедент за прекрояване на граници със сила и след война. С други думи, какво толкова, че Русия решила да си поразшири малко територията, след като и други си променят границите. А тя разликата от земята до небето, но важното е да се забаламоса публиката.

245

2

Джендо Джедев

15.05 2024 в 23:02

"Не можем да отговорим на омразата с омраза. Омразата към всеки политик и всички политически партии трябва да спре. Властите ще направят всичко възможно да защитят политиците"

Интересно на какво отговаря Фицо с неговата омраза към Украйна и всичко нормално... ;) Или дай да правим свинщини, ама като ни настъпят, да квичим "Олелееееее, омраза!". Класическо лицемерие!

1246

1

БотоксПутю

15.05 2024 в 22:18

Не случайно Чехия се отдели за "нула време" от Словакия, когато последната пожела независимост, а не като балканска Сърбия да потопи бившата Югославия в жестока, но безсмислена междуетническа война. Просто въпрос на цивилизация.

 
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче