Доц. Кунчев: Няма основание за напрежение, маските са само в здравните заведения

OFFNews 14 юли 2022 в 10:21 1471 0

доц. Ангел Кунчев

Снимка Архив/БТА

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Започва да се нагнетява напрежение, а не виждам основание за това. Вярно е, че случаите се увеличават, но все още по-голяма част от регионите в страната са в нулев етап от плана за справяне с пандемията. Няколко от тях са в първи етап, в който се предвижда единствено носене на маски в здравни заведения.

Това каза по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в коментар за евентуални ограничения от следващата седмица.

Той съобщи, че най-късно утре ще бъде оповестен новият пандемичен план, който е "ъпдейтнат" спрямо спецификата на новите варианти на вируса.

Доц. Кунчев каза още, че въпреки нарастващата заболеваемост от COVID-19, ситуацията сега е коренно различна, тъй като новите варианти протичат по-леко и по-малко хора влизат в болница. "Освен това сега сме доста по-подготвени имаме ваксини, имаме антивирусни средства, болниците знаят къде какво могат да открият, самите лекари знаят как да лекуват", посочи той.

По думите на главния здравен инспектор при определяне на мерките основна роля има коефициент, който включва заболеваемостта и натовареността на здравната система.

Той съобщи, че в сряда у нас е била проведена среща на епидемиолози от всички балкански страни, на която са били сравнявани пандемичните планове на всяка държава

Аз бях безкрайно учуден да видя колко еднакви са проблемите, условията и колко подобен е подхода при налагането на мерки. До голяма степен процентът на имунизираните е сходен с нашия, отношението на населението е сходно, както и това, че бързо се разпространяват фалшиви новини. Много сме еднакви, констатира епидемиологът.

По въпроса за безплатното тестване на заразените с коронавирус той бе категоричен, че когато става дума за надзор над заразна болест всякакви ограничения на възможностите за диагностика са вредни. Доц. Кунчев съобщи, че е предложил на НЗОК и БЛС да бъдат върнати безплатните PCR тестове при личните лекари.

Главният здравен инспектор отчете възраждане на интереса към ваксините и прогнозира пик през август. Според него е много малко вероятно да се стигне до затваряне на обекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови