Парче бекон увеличава риска от рак на червата, според ново проучване

Василена Иванова 17 април 2019 в 10:53 2921 0

Снимка pixabay.com

Дори малки количества червено и преработено месо - като тънко парче бекон на ден - могат да увеличат риска от рак на червата, предава Би Би Си, позовавайки се на проучване на Оксфордския университет, което е финансирано от Cancer Research UK. Доказателствата допълва Световната здравна организация, според която консумацията на червено месо може да бъде вредна.

Изследователите анализирали данни от почти половин милион души във Великобритания и установили, че през шестте години на тяхното проучване 2 609 души са развили рак на червата.

Те заключили, че консумирането на три парчета бекон дневно може да увеличи риска от рак на червата с 20%.

40 от всеки 10 000 души, които се хранят с 21 грама бекон на ден, били диагностицирани с рак на червата. При тези, които консумирали по 76 грама на ден, същата диагноза поставили на 48 души.

Колко е твърде много?

Не е ясно. От Cancer Research UK казват, че 5 400 от ежегодно диагностицираните във Великобритания с рак на дебелото черво 41 804 случаи могат да бъдат предотвратени, ако хората изобщо не ядат обработено месо.

Все пак организацията признава, че пушенето носи по-голям риск, причинявайки 54 300 случая на рак всяка година.

Според специалисти по общественото здраве прекалено много хора в Англия ядат червено и преработено месо. Те ги съветват да намалят количеството и да намерят заместители. Здравното министерство посочва, че разумното е консумация от 90 гр. на ден да се намали на 70 гр.

Има ли ползи от месото

Да, заради съдържащите се в него желязо и протеини. Специалистите не съветват пълното изключване на месото от менюто, а ограничаването на количеството му.

Къде е рискът

Обработеното месо (бекон, колбаси, хот-дог, салам) е преработвано чрез опушване, сушене, добавяне на сол, консерванти - всичко това се прави, за да се удължи срокът му на годност, но то увеличава риска от заболявания. Смята се, че химикалите, включени в преработката, могат да увеличат риска от рак. Готвенето на висока температура (например на барбекю) също може да превърне съставки в канцерогенни.

Има предположения, че протеинът, който придава червения цвят на месото (говеждо, агнешко, свинско), може да увреди червата при разграждането му в организма. И все пак експертите все още проучват каква е връзката между двете.

Какво казват експертите

Професор Гюнтер Кунле от Университета в Рединг описва изследването като много задълбочен анализ на връзката между приема на месо и рак на червата. "Резултатите потвърждават предишните констатации, че консумацията на червено и преработено месо увеличава риска от колоректален рак.

"Увеличението на риска е с приблизително 20% на 50 гр. увеличена консумация на червено преработено месо. Проучването показва още, че диетичните фибри намаляват риска от колоректален рак. Увеличената консумация на фибри, както е показано в това проучване, би донесла значително повече ползи", казва той.

"Червеното месо осигурява ценни хранителни вещества, като протеини, желязо, цинк, витамини D и витамини от група Б", заявява от друга страна Кари Рукстън, от консултантската група за месо. Тя допълва, че редица фактори биха могли да увеличат риска от рак на дебелото черво: възраст, генетика, липса на фибри, на физическа активност, висока консумация на алкохол.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг. Разговор с експерта по история на Сърбия и Западните Балкани Бисер Банчев