300 000 дози нискомолекулярен хепарин се очакват днес

Янка Петкова 02 декември 2020 в 12:42 1478 0

Днес пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, съобщи в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

Преди седмици препаратът, който се използва от бременни с тромбофилия, беше изчерпан в аптечната мрежа, което наложи да се продава само на бъдещи майки с рецепта. Без лекарството тези жени са поставени в риск от образуване на тромб, усложнения и загуба на плода. 

Борисов увери, че количествата ремдесивир също са достатъчно и разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти, които се използват в терапията на болни от коронавирус.

На заседанието здравният министър Костадин Ангелов предложи да бъде създаден Координационен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация.

Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането.

„В петък трябва да е готов и съставът на Координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината да сме готови още първия ден“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация. „Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи“, заръча той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков