Обвиненият за убийството в Борисовата градина отрече да го е сторил

OFFNews 09 март 2021 в 14:58 1914 0

Йоан Матев, обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, отрече да е причинил смъртта му преди 6 г. Матев даде обяснения пред Софийския градски съд преди началото на финалните пледоарии по делото.

Матев направи първото си изявление от задържането си през февруари 2017 г. Промяната във външния си вид обясни с отказа си от тениса. 

В кратките си обяснения, прочетени от лист, той каза, че много пъти е бил питан от съучениците си дали има нещо общо със случая заради разлепените в училището снимки, за които заснетият прилича на него.

Въпросите обаче не го притеснили, защото не е извършил това престъпление. През декември 2016 г. обаче научава от свои бивши съученици, че те са били разпитвани по случая. Два месеца по-късно е арестуван, а разследващите му казват, че показания срещу него е дал брат му Марсел.

По повод тези показания Йоан каза, че брат му е бил подложен на физически и психически тормоз да го посочи като извършител или самият Марсел да бъде обвинен.

Прокуратурата твърди, че Йоан Матев е извършителят на престъплението. То е извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Според държавното обвинение престъплението е доказано както от свидетелските показания, така и от експертизите. Прокуратурата цитира и телефонни разговори на Матев, които са проведени буквално минути след убийството, както и запис на охранителна камера на БНР. Обвинението настоява за присъда от 12 г. - максималния срок на наказание за непълнолетен към датата на извършване на престъплението.

Роднините пък настояват за кръвнина от 400 000 лв.

През април м.г. Йоан бе пуснат под домашен арест. Съдебният състав мотивира решението си с факта, че подсъдимият е задържан от 22 февруари 2017 г., което е повече от 3 г. арест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!