Личен лекар от Мадан регистрирал като ваксинирани четирима пациенти, без да е направил имунизация

Историята се разплита, когато един от хората решил да си направи истинска ваксинация, а от регистъра изскочило името му

OFFNews 23 октомври 2021 в 15:05 8812 1

Личен лекар от маданската болница "Проф. д-р Константин Чилов" е вписвал четирима свои пациенти като ваксинирани, без да им е поставена ваксина срещу COVID-19, за да получи полагащите му се 10 лв. за инжекция. Историята се разплела, когато един от мнимите ваксинирани поискал да му се постави доза, а медикът установил, че името му вече фигурира в регистъра за имунизираните, съобщиха от прокуратурата.   

Според разпоредбите в компютърните дневници на РЗИ се отразяват не само имената на пациентите, но и тези на лекарите, поставили ваксината. 

Разследването е установило, че през април и май лекарят от Мадан въвел в компютърния регистър за имунизирани към РЗИ-Смолян имената на три жени и един мъж от Мадан. 

От РЗИ-Смолян подали сигнал в полицията и след проверка е започнало разследване за компютърна измама.

"По делото се извършват активни действия по разследването, като при събиране на достатъчно доказателства за вината на конкретно лице в извършване на престъплението, незабавно ще бъде повдигнато обвинение", уточняват от държавното обвинение.

Десетки сигнали за злоупотреби, но най-често с издаването на фалшиви зелени сертификати, се появиха в последния месец. В тези случаи обаче трудно се стига до извършителите, тъй като са намесени не само медици, но и хора, които плащат, за да получат документа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!