Гешев и спецпрокурори на митинг, бранят съдебната власт от намеса

Протести срещу промените в ЗСВ и НПК имаше и в други градове на страната

OFFNews 29 април 2021 в 12:01 5523 2

Иван Гешев

Снимка БТА/Минко Чернев

Главният прокурор Иван Гешев на протеста на магистрати и служители от Апелативната прокуратура - София пред Съдебната палата в столицата.

Десетки магистрати и служители на Специализираната прокуратурата, облечени в тоги, протестираха мълчаливо пред Съдебната палата в София срещу промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-поцесуалния кодекс. Те предвиждат закриването на спецпрокуратурати и спецсъдилищата. Протести имаше и на други места в страната.

Според магистратите е нарушен принципът на разделение на властите и независимостта на съдебната власт. А закриването на Антикорупционната комисия "работи" в полза на обвинените в престъпления. 

Пред Съдебната палата в София дойде и главният прокурор Иван Гешев и неговият говорител Сийка Милева, за да подкрепи протеста.

"Чрез лобистки законодателни промени, които се прокарват спешно, се прави опит да се унищожат едни работещи структури, които защитават българските граждани. Единствено хората, които имат значителни финансови възможности, имат интерес да бъдат унищожени тези структури", обяви Сийка Милева.

Според нея възможна цел на промените е и "да се защитават чужди национални държавни интереси".

И.д. ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова посочи, че не е правен анализ на работата на структурата през последните 2 г., а тя разследва и корупцията по високите етажи. Не е поискано и становище от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

"Изземват се компетенции, изземват се функции, посяга се върху разделението на властите", каза Маджарова.

Тя се възмути, че се виждат само "моментните неуспехи" на спецпрокурорите и отбеляза, че "доказателствените стандарти в България, по волята на законодателния орган, са изключително завишени", а в европейските държави не е точно така, въпреки че това не бивало да се приема като оправдание.

"Колеги, благодаря ви! Гордея се, че съм главен прокурор на България!", заяви на тръгване Иван Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!